10-11-2022

2. Κλινική εξέταση

2. Κλινική εξέταση
 
Οι ασθενείς με υποψία Οστεοπόρωσης θα πρέπει να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένη κλινική εξέταση. Η οποία πρέπει να ξεκινά με την επισκόπηση του ασθενούς. Η μέτρηση του ύψους με ένα στατόμετρο σε κάθε επίσκεψη μπορεί να είναι χρήσιμη. Η εξέταση του ενεργού και παθητικού εύρους κίνησης (ROM) βοηθά στον προσδιορισμό μιας παθολογικής κατάστασης: α) στην σπονδυλική στήλη, β) στα ισχία,  στους καρπούς ή άλλης οστικής παθολογίας. Μια ενδελεχής νευρολογική εξέταση είναι απαραίτητη για τον αποκλεισμό παθήσεων του νωτιαίου μυελού και/ή των περιφερικών νεύρων.

Η εξέταση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ο ασθενής μπορεί να είναι χωρίς πόνο και αυτό καταγράφεται. Η θωρακική κύφωση μπορεί να παρουσιαστεί δευτεροπαθώς από συμπιεστικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης και συνοδεύεται από εξόγκωμα και ιστορικό απώλειας ύψους. Μερικές φορές συνοδεύεται και από σκολίωση.
 
Τα κλινικά ευρήματα τα οποία θέτουν υποψία για μείωση της οστικής μάζας είναι τα ακόλουθα: Ιστορικό απώλειας ύψους, χαμηλό σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος 19 kg/m. Κλινικά ευρήματα τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν υπάρχουσα Οστεοπόρωση.
 
Κλινικά ευρήματα κατάγματος

Ασθενείς με σπονδυλικά συμπιεστικά κατάγματα μπορεί να παρουσιάσουν θωρακική κύφωση με υπερβολική αυχενική λόρδωση (dowager hump). Ακολουθεί απώλεια οσφυϊκής λόρδωσης. Μετά από κάθε επεισόδιο σπονδυλικού συμπιεστικού κατάγματος και προοδευτικής κύφωσης, το ύψος του ασθενούς μπορεί να μειωθεί κατά 2-3 εκ..

Κλινικά ευρήματα από συγγενείς παθήσεις των οστών

Οι ασθενείς με Οστεοπόρωση μπορεί να έχουν κλινικά ευρήματα από συγγενείς παθήσεις των οστών όπως: Χαλαρές αρθρώσεις και χαμηλό μυϊκό τόνο, ατελή οδοντογένεση, απώλεια ακοής, μπλε, πορφυρή, ή γκρίζα απόχρωση του σκληρού χιτώνα των ματιών κ.λπ.

Διαταραχές ισορροπίας

Οι ασθενείς με Οστεοπόρωση είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένη ισορροπία, πιθανώς δευτερεύουσα στις διαφορές δοκιμασίες ελέγχου ισορροπίας και στο πλάτος ταλάντωσης. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην εκτέλεση διαδοχικού βαδίσματος και στην εκτέλεση στάσης στο ένα άκρο. Η κακή ισορροπία μπορεί να παρατηρηθεί ιδιαίτερα σε ασθενείς με σοβαρή κύφωση η οποία να οφείλεται σε συμπιεστικά κατάγματα των σπονδύλων, επειδή το κέντρο βάρους τους έχει μετατοπιστεί, κατάσταση που καθιστά δύσκολη την βἀδιση με σταθερή βάση στήριξης (HYPERLINK "javascript:void(0);"Lynn S.G. ,et al. 1997, HYPERLINK "javascript:void(0);" DOI: 10.1016/s0003-9993(97)90033-2).HYPERLINK "https://www.qxmd.com/r/9084349"