Σκοπός του ιστότοπου

logoΠρέπει να είμαι από τους τυχερούς που έζησαν την γέννηση της Οστεοπόρωσης, μιας τόσο σημαντικής νόσου, στην Ελλάδα και στον διεθνή χώρο γενικότερα. Ηταν πριν 35 χρόνια περίπου, όταν έγινε το πρώτο Δορυφορικό Συμπόσιο της Οστεοπόρωσης, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, στο Ψυχικό, όπου οι Δάσκαλοί μου και εγώ, προσπαθούσαμε να πείσουμε τους ακροατές μας, ότι μιλούσαμε για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα. Η νόσος καθιερώθηκε και αυτή τη στιγμή αποτελεί μια από τις πιο μελετημένες νόσους της Ιατρικής.
Είναι γνωστό ότι με την Οστεοπόρωση έχω ασχοληθεί τα περισσότερα χρόνια της ιατρικής μου καριέρας και ασχολούμαι ακόμη. Μου έμαθε πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά το πιο σημαντικό ήταν, να συνεργάζομαι σοβαρά και αποδοτικά με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Πράγματι η Οστεοπόρωση είναι  μια νόσος που απαιτεί για να διαγνωσθεί και να θεραπευτεί, την συνεργασία του Ενδοκρινολόγου, του Ορθοπεδικού, του Ρευματολόγου, του Γυναικολόγου και φυσικά του Παθολόγου. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες παθήσεις στην Ιατρική.
Η συνεργασία αυτή όμως δεν είναι πάντα εφικτή διότι για να αποδώσει χρειάζεται συνεχή ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων. Οι 3-4 φορές τον χρόνο που συναντιώμαστε στα σχετικά συνέδρια δεν είναι αρκετές για την σε βάθος κατανόηση ενός μηχανισμού ή μιας διεργασίας, φυσιολογικής ή παθολογικής, του οστίτη ιστού. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια επαφή πιο ευρεία και καθημερινή κάτι σαν αυτήν που μας προσφέρει το Διαδίκτυο.
Εχοντας σαν εμπειρία τα 10 και πλέον χρόνια που ασχολούμαι με τον ιστότοπο www.myoskeletiko.com, σκέφτηκα να ανανεώσω τον ιστότοπο που θα εξειδικεύεται στην Οστεοπόρωση και στις παθήσεις των οστών. Στόχος μου είναι να παρέχω καθημερινή πληροφόρηση, στα Ελληνικά, με ό,τι καινούργιο δημοσιεύεται στην διεθνή βιβλιογραφία. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποιος ενδιαφέρεται και να βελτιώσει αφενός τις προσωπικές γνώσεις του, αφετέρου την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών του.
Οι άλλοι δύο ιστότοποι που διαχειρίζομαι  ο www.myoskeletiko.com  και ο xroniosponos.gr ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ελπίζω και ο ανανεωμένος με πρόσφατες βιβλιογραφικές αναφορές και βασισμένος στο καινούργιο βιβλίο της Οστεοπόρωσης που γράψαμε μαζί με τον Κο Κων/νο Σαρόπουλο και την Κα Κων/να Κούρου, αμφότεροι Ορθοπαιδικοί, θα βελτιώσει το μέλλον του ιστότοπου www.osteonews.gr .

Αθήνα, 1 – 11 - 2022

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος