15-03-2016

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με πιο επιθετικό καρκίνο του προστάτη!Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με πιο επιθετικό καρκίνο του προστάτη!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Πρόσφατη μελέτη στο Journal of Clinical Oncology περιγράφει στενή συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και επιθετικότητας του καρκίνου του προστάτη. 
Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε 190 άνδρες, κατοίκους του Chicago, USA, μέσης ηλικίας 64 ετών, που υποβλήθηκαν σε ριζική προστατεκτομή από το 2009 έως το 2014. Τα επίπεδα της βιταμίνης D μετρήθηκαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο πριν την επέμβαση. 87 από αυτούς βρέθηκαν να έχουν επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη, όπως προέκυψε από την διεγχειρητική βιοψία. Η μέση τιμή βιταμίνης D στους ασθενείς αυτούς ήταν 22.7 ng/ml, πολύ δηλαδή χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα των άνω των 30 ng/ml.
Η συσχέτιση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να εξηγεί διαφορές στην επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη, που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ Καυκασίων και Αφροαμερικανών, αλλά και μεταξύ ατόμων της ίδιας φυλής που ζουν σε περιοχές με μεγάλες διαφορές στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι ερευνητές προτείνουν να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D αμέσως με τη διάγνωση του προστατικού καρκίνου ή με την ανεύρεση υψηλού PSA και να συμπληρώνονται αναλόγως, αν υπάρχει έλλειψη.
Πρόκειται για μια ακόμα εντυπωσιακή συσχέτιση της βιταμίνης D, που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των στοιχείων που αναδεικνύουν τη σημασία της βιταμίνης D τα τελευταία χρόνια. 
 
 
 
Πηγή  Y. A. Nyame, A. B. Murphy, D. K. Bowen, G. Jordan, K. Batai, M. Dixon, C. M. P. Hollowell, S. Kielb, J. J. Meeks, P. H. Gann, V. Macias, A. Kajdacsy-Balla, W. J. Catalona, R. Kittles. Associations Between Serum Vitamin D and Adverse Pathology in Men Undergoing Radical Prostatectomy. Journal of Clinical Oncology, 2016; DOI:10.1200/JCO.2015.65.1463