22-03-2016

Νέο φάρμακο στην Οστεοπόρωση από την Amgen και την UCB. To Romosozumab.Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Νέο φάρμακο στην Οστεοπόρωση από την Amgen και την UCB. To Romosozumab.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Μια νέα κατηγορία αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων φαίνεται ότι θα κάνουν στο προσεχές μέλλον την εμφάνισή τους στην αγορά, οι αναστολείς της Σκληροστίνης.
Η Σκληροστίνη είναι μια γλυκοπρωτείνη η οποία εκκρίνεται από τα οστεοκύτταρα και αναστέλλει την δημιουργία οστού από τους οστεοβλάστες. Το Romosozumab είναι ένα μονοκλονικό αντίσωμα που αναστέλλει την δράση της Σκληροστίνης αυξάνοντας έτσι την δημιουργία οστού, άρα έχει οστεοπαραγωγικές δυνατότητες, μειώνοντας παράλληλα και την οστεόλυση.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης Φάσης 3, με το όνομα FRAME, που αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του Romosozumab στην θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης.
Πρόκειται για μια διεθνή πολυκεντρική διπλή τυφλή μελέτη που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με το placebo για 24 μήνες, αρχικά μόνο του και στη συνέχεια (open) με την αντικατάστασή του από το Denosumab.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν Romosozumab παρουσίασαν 73% μείωση των σπονδυλικών καταγμάτων (σχετικός κίνδυνος) συγκριτικά με το placebo το πρώτο 12μηνο και 75% μείωση των σπονδυλικών καταγμάτων στους 24 μήνες όταν το Romosozumab ακολουθείτο από 12μηνη θεραπεία με το Denosumab, πάντα συγκριτικά με το placebo.
Εάν τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες που γίνονται παράλληλα, τότε στο προσεχές μέλλον θα έχουμε στα χέρια μας ένα νέο ισχυρότατο φάρμακο για την θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης.
 
 
 
Πηγή = For more information visit Amgen.com or UCB.com.