07-03-2016

Μπορεί η Βιταμίνη D3 να βοηθήσει στη θεραπεία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας;Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Μπορεί η Βιταμίνη D3 να βοηθήσει στη θεραπεία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
 
Σύμφωνα με μία πιλοτική μελέτη από το Johns Hopkins που δημοσιεύθηκε στην on line έκδοση του περιοδικού Neurology τον Δεκέμβριο του 2015 υποστηρίζεται ότι η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D3 είναι ασφαλής σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) και μπορεί να ρυθμίσει την αυξημένη ανοσιακή απάντηση που παρατηρείται σε αυτούς τους ασθενείς.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης  ΣΚΠ. Επίσης ασθενείς που πάσχουν από ΣΚΠ και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας  και ενεργότητας της νόσου σύμφωνα με τους ερευνητές.
Σε αυτή την μελέτη έλαβαν μέρος 40 ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ (relapsing-remitting)  στους οποίους  χορηγήθηκαν  είτε 10400 είτε 800 IU βιταμίνης D3  καθημερινά για 6 μήνες. Από την μελέτη αποκλείστηκαν οι ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D.  Μετρήθηκε η βιταμίνη D στο αίμα των ασθενών στην αρχή της μελέτης και ξανά σε 3 και 6 μήνες, όπως και η απάντηση του ανοσιακού συστήματος των T κυττάρων τα οποία παίζουν ένα ρόλο κλειδί στην ΣΚΠ.
Οι  ασθενείς λοιπόν στους οποίους χορηγήθηκε η υψηλή δόση είχαν μία ελάττωση του ποσοστού των φλεγμονωδών Τ κυττάρων που σχετίζονται με την σοβαρότητα της ΣΚΠ, ειδικά των κυττάρων IL-17+CD4+ και CD161+CD4+. Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η χαμηλότερη δόση δεν παρατηρήθηκε καμία αξιοσημείωτη αλλαγή στα ποσοστά των Τ κυτταρικών υποπληθυσμών. 
Όμως αναφέρεται από τους ερευνητές ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί εάν οι αλλαγές στους υποπληθυσμούς των Τ λεμφοκυττάρων μεταφράζονται και σε ελάττωση της σοβαρότητας της νόσου. Επίσης χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον προσδιορισμό του βέλτιστου επιπέδου βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών με ΣΚΠ.  Oι παραπάνω ερευνητές  προτείνουν τιμές από 40 ng/ml έως 60 ng/ml γιατί σε αυτές τις τιμές επετεύχθη ο σκοπός τους, της ελάττωσης δηλαδή των υποπληθυσμών των Τ λεμφοκυττάρων. Οι παρενέργειες από τη χορήγηση βιταμίνης D ήταν ελάχιστες και δεν διέφεραν στις δύο ομάδες ασθενών.
Τέλος ο διευθυντής του κέντρου για την σκλήρυνση κατά πλάκας στο νοσοκομείο Johns Hopkins και καθηγητής νευρολογίας κ. Peter Calabresi αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι εντυπωσιακά καθώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι μία ασφαλής, βολική και με χαμηλό κόστος θεραπεία για τους ασθενείς με ΣΚΠ, όμως  απαιτείται  περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών και προς την κατεύθυνση της κατανόησης των μηχανισμών με τους οποίους η βιταμίνη D προκαλεί ελάττωση της ανοσιακής απάντησης στην σκλήρυνση κατά πλάκας. 
 
 
 
Αλλες Πηγές για το ίδιο θέμα = 
1.Sundström P, Salzer J. Vitamin D and multiple sclerosis—from epidemiology to prevention. Acta Neurol Scand. 2015;132(199):56-61. doi: 10.1111/ane.12432. Review.
2. Fitzgerald KC, Munger KL, Köchert K, Arnason BG, Comi G, Cook S, Goodin DS, Filippi M, Hartung HP, Jeffery DR, O'Connor P, Suarez G, Sandbrink R, Kappos L, Pohl C, Ascherio A., Association of Vitamin D Levels With Multiple Sclerosis Activity and Progression in Patients Receiving Interferon Beta-1b., JAMA Neurol. 2015 Dec 1;72(12):1458-65. doi: 10.1001/jamaneurol.2015.2742.