06-02-2014

To ψάρι με το όνομα Ζέμπρα, ίσως δώσει νέες λύσεις στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).

To ψάρι με το όνομα Ζέμπρα, ίσως δώσει νέες λύσεις στη θεραπεία της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).
 
Είναι γνωστό ότι το ψάρι Ζέμπρα (Zebrafish), έχει την δυνατότητα να αντικαθιστά κομμάτια των οστών του που έχουν αποκοπεί. Την ικανότητα αυτή μελέτησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, ΗΠΑ, με στόχο την ανεύρεση των παραγόντων που προκαλούν αυτή την εντυπωσιακή αναγέννηση. Χρησιμοποιώντας γενετικές, κυτταρικές και μοριακές τεχνικές κατόρθωσαν να εντοπίσουν δύο οδούς, μία που μετατρέπει τα υπάρχοντα οστικά κύτταρα του κολοβώματος, σε προγονικά κύτταρα, τα οποία στην συνέχεια αρχίζουν να δημιουργούν νέον οστούν διαμέσου του μονοπατιού της Wnt και αφού γίνει αυτό, τότε εκκρίνονται οι Βone Matrix Proteins οι οποίες μετατρέπουν τα προγονικά κύτταρα ξανά σε ώριμα. 
Την διαδικασία αυτή προσπαθούν να καταλάβουν όσο το δυνατό καλύτερα, ώστε να αποκρυπτογραφήσουν τα κατάλληλα σήματα που θα μπορούν να προκαλέσουν ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή την δημιουργία νέου οστού, στην Οστεοπόρωση του ανθρώπου.
 
Πηγή = Scott Stewart, Alan W. Gomez, Benjamin E. Armstrong, Astra Henner, Kryn Stankunas. Sequential and Opposing Activities of Wnt and BMP Coordinate Zebrafish Bone Regeneration. Cell Reports, 2014; DOI:10.1016/j.celrep.2014.01.010