30-01-2014

To πάχος ή το μυϊκό σύστημα βοηθά στην αποφυγή της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).

To πάχος ή το μυϊκό σύστημα βοηθά στην αποφυγή της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).
 
Το 1992 μια μελέτη από την Νέα Ζηλανδία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Τhe Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, μας πληροφόρησε ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν καλύτερη οστική μάζα από τα αδύνατα. Το αποτέλεσμα αυτό δημιούργησε μεγάλες αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιστημόνων, τα χρόνια που ακολούθησαν. Μέχρι πολύ πρόσφατα όταν ερευνητές από την Αυστραλία, έκαναν μια μεταανάλυση σε 44 διεθνείς μελέτες που αφορούσαν το βάρος του σώματος, τον λιπώδη ιστό, τον μυϊκό ιστό και φυσικά και τον οστίτη ιστό. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι το λίπος ελάχιστα βοηθά στην Οστεοπόρωση, αντίθετα η μυΙκή μάζα είναι 3 φορές πιο χρήσιμη για την δημιουργία ενός ισχυρού σκελετού. 
Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγήσει αφενός γιατί τόσο το βάδισμα όσο και οποιαδήποτε άσκηση ενισχύει το μυϊκό σύστημα, βοηθά στην αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης και αφετέρου γιατί οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν πολύ περισσότερο λίπος απότι οι προεμμηνοπαυσιακές, έχουν και περισσότερη Οστεοπόρωση.
 
Πηγή = Lan T. Ho-Pham, Uyen D. T. Nguyen and Tuan V. Nguyen. Association Between Lean Mass, Fat Mass, and Bone Mineral Density: A Meta-analysis,  The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism - DOI: doi.org/10.1210/jc.2013-3190,