14-10-2014

«Θερίζει η Οστεοπόρωση στους άνδρες» επιμένει το Διεθνές Ιδρυμα Οστεοπόρωσης. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

«Θερίζει η Οστεοπόρωση στους άνδρες» επιμένει το Διεθνές Ιδρυμα Οστεοπόρωσης.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Διεθνές Ιδρυμα Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation, ΙΟF), το ένα τρίτο των οστεοπορωτικών καταγμάτων στον κόσμο το παθαίνουν άνδρες. Το χειρότερο όμως είναι ότι το 37% από αυτούς, θα πεθάνουν τον πρώτο χρόνο μετά από το κάταγμα. Το ποσοστό αυτό θνησιμότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το διπλάσιο από αυτό των γυναικών.
Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η Οστεοπόρωση θεωρείται διεθνώς γυναικεία νόσος και κανείς δεν δίνει σημασία στους άνδρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Οστεοπόρωση των ανδρών να ανακαλύπτεται μετά από ένα  κάταγμα του ισχίου και είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά σοβαρή και προχωρημένη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι συχνότητα της ανδρικής Οστεοπόρωσης ανέρχεται συνεχώς και έχει δεκαπλασιαστεί από το 1950. Υπολογίζεται ότι οι άνδρες με Οστεοπόρωση άνω των 60 ετών, το 1950 ήταν παγκοσμίως 90 εκατομμύρια και έχουν φτάσει στα 900 εκατομμύρια.
Στατιστικές αναλύσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η πιθανότητα να λάβει κάποιος άνδρας αντιοστεοπορωτική θεραπεία είναι 50% μικρότερη από αυτή των γυναικών.
Ο καθηγητής John Kanis, ο πρόεδρος του IOF, ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος να υποστεί ένας άνδρας, πάνω από 50 ετών, οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου είναι 27% υψηλότερος από το να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Δυστυχώς για τις υγειονομικές αρχές των περισσοτέρων χωρών τα στοιχεία αυτά είναι άγνωστα, γιαυτό και επενδύουν ελάχιστα ποσά στην προστασία των ανδρών από την Οστεοπόρωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 20% των ανδρών, ακόμη και στις πιο προηγμένες οικονομικά χώρες, έχουν ελεχθεί για Οστεοπόρωση και λαμβάνουν κάποια θεραπεία.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται ότι το 2025, εάν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, τα οστεοπορωτικά κατάγματα στους άνδρες θα αυξηθούν κατά 34% περισσότερο συγκριτικά με σήμερα και θα πλησιάσουν τα 1.600.000 κάθε χρόνο. 
Στις ΗΠΑ η αύξηση των οστεοπορωτικών καταγμάτων θα αυξηθεί κατά 51,8% από το έτος 2010 έως το έτος 2030, ενώ αντίθετα στις γυναίκες αναμένεται μείωση κατά 3,5%. 
Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την παροιμία «Ο γέρος θα πάει ή από πέσιμο ή από χέ..μο!» και όλες οι προσπάθειες να αφυπνίσουμε τις αρμόδιες αρχές καταλήγουν στην άλλη γνωστή παροιμία «Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!»
 
Πηγή = International Osteoporosis Foundation. "Why men are the weaker sex when it comes to bone health." ScienceDaily. ScienceDaily, 9 October 2014. .