29-02-2016

Τα άτυπα κατάγματα του μηριαίου δεν αυξάνουν την θνητότητα των ασθενών.Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Τα άτυπα κατάγματα του μηριαίου δεν αυξάνουν την θνητότητα των ασθενών.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Τα άτυπα κατάγματα του μηριαίου (ΑΚΜ) έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δηλαδή συμβαίνουν  σε ιδιαίτερα ισχυρές περιοχές του οστού, όπως η υποτροχαντήρια περιοχή και η διάφυση, χωρίς να προηγηθεί κάποια ιδαίτερη κάκωση. Έχουν συσχετιστεί με τη λήψη διαφόρων φαρμάκων, ιδιαίτερα διφωσφονικών, αλλά και άλλων αντιοστεοκλαστικών παραγόντων (πχ. Δενοσουμάμπη), όπως και των αναστολέων της αντλίας πρωτονίου. 
Η συχνότητά τους πάντως είναι ιδιαίτερα χαμηλή, και σε άρθρο στο τελευταίο τεύχος του Journal for Bone and Mineral research, αναφέρονται τα αποτελέσματα έρευνας σε Σουηδικό πληθυσμό που δείχνουν ότι η θνητότητα από τα ΑΚΜ είναι χαμηλότερη από τη θνητότητα των πιο τυπικών καταγμάτων του μηριαίου (από κάκωση, πτώση κλπ) και παρόμοια με τη θνητότητα του γενικού πληθυσμού. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την σύσταση για την ανάγκη θεραπευτικής αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης με διφωσφονικά κλπ, καθώς τα οφέλη σαφώς υπερισχύουν του πιθανού κινδύνου για ΑΚΜ.
 
 
Πηγή: J Bone Miner Res. 2016 Feb 3. doi: 10.1002/jbmr.2801. [Epub ahead