12-12-2013

Συγκριτική μελέτη για την ασφάλεια των διφωσφονικών στo γαστρεντερικό σύστημα (www.osteonews.gr).

Συγκριτική μελέτη για την ασφάλεια των διφωσφονικών στo γαστρεντερικό σύστημα (www.osteonews.gr).
 
H θεραπεία της Οστεοπόρωσης με διφωσφονικά πρέπει να αφορά περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η κυριότερη ανεπιθύμητη ενέργειά τους είναι ο ερεθισμός του στομάχου και του οισοφάγου. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, έχει εφαρμοσθεί η παραμονή σε όρθια στάση του ασθενούς, τουλάχιστον για μισή ώρα, μετά την λήψη του φαρμάκου.
Στη συγκεκριμένη εργασία αναζητήθηκαν όλων των ειδών οι μελέτες που αφορούσαν τα διφωσφονικά και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους στις γνωστές βάσεις δεδομένων. Απομονώθηκαν 50 μελέτες: 32 για την Αλενδρονάτη, 12 για την Ριζεδρονάτη, 5 για την Ετιδρονάτη και 7 για το Ζολενδρονικό οξύ. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το Ζολεδρονικό οξύ παρουσίασε σε ποσοστό 91% κάθε είδους ανεπιθύμητη ενέργεια από το γαστρεντερικό σύστημα με  κυριότερη την ναυτία (70%). Η Ετιδρονάτη  ήταν το φάρμακο που είχε τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες (56%) από τα από του στόματος διφωσφονικά και αυτό που οι ασθενείς διέκοπταν συχνότερα.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι παρόλο που το Ζολεδρονικό οξύ λαμβάνεται μια φορά κάθε χρόνο, οι ανεπιθύμητες ενέργειές που παρουσιάζει δεν βοηθούν στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών. Τόσο η Αλενδρονάτη όσο και η Ριζεδρονάτη δεν παρουσίασαν διαφορές στις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα.
 
Πηγή = Tadrous M, Wong L, Mamdani MM, Juurlink DN, Krahn MD, Lévesque LE, Cadarette SM.Comparative gastrointestinal safety of bisphosphonates in primary osteoporosis: a network meta-analysis. Osteoporos Int. 2013 Nov 28. (Epub ahead of print)