19-12-2013

Μια περίεργη συσχέτιση. Ουρικό οξύ και Οστική πυκνότητα (www.osteonews.gr).

Μια περίεργη συσχέτιση. Ουρικό οξύ και Οστική πυκνότητα (www.osteonews.gr).
 
 
To οξειδωτικό stress συμμετέχει στην οστεολυτική διαδικασία και έχει ενοχοποιηθεί σαν ένας από τους παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την οστεοπόρωση. Από την άλλη πλευρά το ουρικό οξύ σε χαμηλές συγκεντρώσεις, είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας και λογικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα βοηθούσε στην αναστολή της οστεόλυσης.
 
Ερευνητές από την Ιαπωνία μελέτησαν 615 γυναίκες, ηλικίας από 45 έως 75 ετών, συσχετίζοντας την μέτρηση της οστικής τους μάζας με DEXA με τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα τους. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι όσο υψηλότερο ήταν το ουρικό οξύ τόσο καλύτερη ήταν και η οστική πυκνότητα των γυναικών αυτών. Το αποτέλεσμα ήταν ανεξάρτητο από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα που θα μπορούσε να αυξήσει ή να μειώσει την οστική πυκνότητα.
 
Πηγή = Ishii S, Miyao M, Mizuno Y, Tanaka-Ishikawa M, Akishita M, Ouchi Y. Association between serum uric acid and lumbar spine bone mineral density in peri- and postmenopausal Japanese women. Osteoporos Int. 2013 Dec 7. [Epub ahead of print]