15-12-2015

Προσοχή ποτέ μη σταματάτε χωρίς λόγο το Denosumab! Κίνδυνος κατάγματος!Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com).

Προσοχή ποτέ μη σταματάτε χωρίς λόγο το Denosumab! Κίνδυνος κατάγματος!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης. Ρευματολόγος. (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Είναι γνωστό ότι μερικά αντιοστεοπορωτικά φάρμακα όπως τα Oιστρογόνα, η Kαλσιτονίνη και άλλα, όταν διακοπούν για διάφορους λόγους, λογικούς ή παράλογους, παρατηρείται μια άλλοτε άλλη πτώση της οστικής μάζας. Το φαινόμενο αναπήδησης (rebound) της νόσου που εμφανίζεται θα πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίσουμε με κάποιο τρόπο. Το ίδιο φαινόμενο έχει περιγραφεί και για το Denosumab από αρκετούς ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το καταγράψουμε, να το ερμηνεύσουμε και φυσικά να το αντιμετωπίσουμε.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα ή κάποια σχετική οδηγία.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο παρουσιάστηκαν τρεις περιπτώσεις ασθενών που παρουσίασαν σοβαρά σπονδυλικά κατάγματα μετά από την διακοπή του Denosumab. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς  μέχρι τότε δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ προηγουμένως άλλα κατάγματα. 
Το ερώτημα λοιπόν είναι πότε πρέπει να σταματάμε το Denosumab και τι θα πρέπει να κάνουμε μετά από την διακοπή ώστε να διατηρηθεί το πανθομολογουμένως πολύ θετικό, τις περισσότερες φορές,  αποτέλεσμα.
 
 
 
Πηγή = 
Aubry-Rozier B, Gonzalez-Rodriguez E, Stoll D, Lamy O. Severe spontaneous vertebral fractures after denosumab discontinuation: three case reports. Osteoporos Int. 2015 Oct 28. [Epub ahead of print].