21-12-2015

Με μια “κανάτα” μαύρο τσάι την ημέρα ίσως βελτιώσετε την οστική σας μάζα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Με μια “κανάτα” μαύρο τσάι την ημέρα ίσως βελτιώσετε την οστική σας μάζα!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Εάν κάποιος διαβάζει συστηματικά κάποιες μελέτες που αναλύουν την σχέση διατροφικών συνηθειών με κάποιες παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων, συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα  προσεκτικός στην αξιολόγησή τους.
Μια τέτοια μελέτη δημοσιεύθηκε στο τελευταιο συνέδριο της American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 2015 και στηρίχθηκε σε ευρήματα 5ετίας από περισσότερες από 1000 γυναίκες μέσης  ηλικίας 75 ετών που συμμετείχαν σε μια άλλη μελέτη την Calcium Intake Fracture Outcome Study (CAIFOS) σχετική με την διατροφική λήψη ασβεστίου.
Με πρώτη ματιά οι ερευνητές υποστήριξαν ότι όταν κάποια αυτής της ηλικίας πίνει πάνω από 3 ποτήρια μαύρο τσάι την ημέρα έχει κατά 34% λιγότερο κίνδυνο να πάθει κάταγμα της Οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής στήλης και 42% λιγότερο κίνδυνο να πάθει κάταγμα του Ισχίου. Εάν όμως πίνει λιγότερα δεν έχει κανένα όφελος.
Μέχρις εδώ τα πράγματα είναι απλά, εάν όμως κάποιος αναλύσει περισσότερο την μελέτη  θα συνειδητοποιήσει ότι μάλλον μόνο στην Δυτική Αυστραλία, απόπου προέρχεται η μελέτη, πίνουν μια κανάτα μαύρο τσάι την ημέρα. Σε άλλα κράτη μπορεί να πίνουν τσάι αλλά δεν είναι απαραίτητα μαύρο, ούτε πίνουν συστηματικά για πέντε συνεχή χρόνια τόσο πολύ. Αλλωστε και το καθημερινό πολύ μαύρο τσάι προκαλεί και κάποια άλλα προβλήματα, βασανιστικά για γυναίκες αυτής της ηλικίας,  όπως πχ είναι η δυσκοιλότητα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αντιοστεοπορωτική δράση του μαύρου τσαγιού οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει. Πιστεύω όμως ότι μπορεί κάποιος να πάρει τα αντίστοιχα φλαβονοειδή και από άλλες τροφές όπως πχ είναι τα φρούτα.
Το συμπέρασμα είναι ότι από κάτι τέτοιες μελέτες το μόνο θετικό που μπορεί κάποιος να κρατήσει είναι ότι το μαύρο τσάι δεν κάνει κακό σε άτομα με Οστεοπόρωση και ίσως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να κάνει και καλό. Ακόμη όταν κάποια πίνει από μόνη της μαύρο τσάϊ  επειδή της αρέσει, δεν της το κόβουμε.
 
 
 
Πηγή = American Society for Bone and Mineral Research 2015 Annual Meeting; October 9, 2015; Seattle, Washington. Dr Richard L Prince Abstract FR0309.