26-01-2015

Παιδιά που πίνουν μη αγελαδινό γάλα δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D για την ανάπτυξη του σκελετού τους!Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Παιδιά που πίνουν μη αγελαδινό γάλα δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D
για την ανάπτυξη του σκελετού τους!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
To μη αγελαδινό γάλα (πχ από κατσίκα), συνηθίζεται τελευταία στο εξωτερικό διότι παρουσιάζει λιγότερες αλλεργίες, λιγότερη αντοχή στην λακτόζη ή απλώς για γευστικούς λόγους. Παιδίατροι από το Τορόντο του Καναδά αναρωτήθηκαν εάν η περιεκτικότητα αυτού του είδους γάλακτος σε βιταμίνη D, μια βιταμίνη απαραίτητη για την ανάπτυξη του σκελετού των παιδιών, είναι σε επαρκή ποσότητα με αυτή που υπάρχει στο αγελαδινό γάλα.
Για τον λόγο αυτό μελέτησαν 3821 υγιή παιδιά ηλικίας 1 έως 6 ετών που τα μισά από αυτά έπιναν συστηματικά αγελαδινό και τα υπόλοιπα μη αγελαδινό γάλα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε ποτήρι μη αγελαδινού γάλακτος προκαλούσε μείωση κατά 5% των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα κάθε μήνα.
Η πρότασή τους είναι τα μη αγελαδινά γάλατα θα πρέπει να ενισχυθούν και αυτά με εξωγενή προσθήκη βιταμίνης D όπως και τα αγελαδινά!
 
 
Πηγή = Grace J. Lee, Catherine S. Birken, Patricia C. Parkin, Gerald Lebovic, Yang Chen, Mary R. L'abbé, Jonathon L. Maguire. Consumption of non–cow's milk beverages and serum vitamin D levels in early childhood. Canadian Medical Association Journal, October 2014 DOI: 10.1503/cmaj.140555