20-01-2015

Εντονα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που διαρκούν, συνοδεύονται συνήθως από Οστεοπόρωση!Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(www.myoskeletiko.com).

Εντονα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που διαρκούν,
συνοδεύονται συνήθως από Οστεοπόρωση!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(www.myoskeletiko.com).
 
 
Τα κλασικά μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα των γυναικών, δηλαδή οι έντονες εξάψεις και οι νυκτερινοί ιδρώτες, εμφανίζονται στο 60% περίπου των γυναικών και διαρκούν από ένα έως 3-4 χρόνια. Οφείλονται στην ραγδαία πτώση της παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες μετά την εμμηνόπαυση.
Μια ομάδα ερευνητών από το David Geffen School of Medicine του University of California, στο Los Angeles μελέτησε εάν οι γυναίκες που παρουσιάζουν έντονα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, που ίσως υποδηλώνουν και έντονη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στο αίμα , παρουσιάζουν και μεγαλύτερη συχνότητα Οστεοπόρωσης.
Για τον λόγο αυτό ανέλυσαν 23.573 γυναίκες 50 έως 79 ετών καταγράφοντας αφενός την ένταση και την διάρκεια των μετεμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων τους και αφετέρου το επίπεδο της οστικής τους μάζας, κάθε χρόνο για 8 συνεχή χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες παρουσίαζαν έντονα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα είχαν και περισσότερα οστεοπορωτικά κατάγματα και μικρότερη οστική μάζα στην περιοχή του ισχίου.
Το εύρημα αυτό κατά τους ερευνητές απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και επιβεβαίωση, αλλά και εφαρμογή κάποιων προληπτικών μέτρων μέχρι να βρεθεί η πραγματική αιτία του.
 
 
Πηγή = Carolyn J. Crandall, Aaron Aragaki, Jane A. Cauley, JoAnn E. Manson, Erin LeBlanc, Robert Wallace, Jean Wactawski-Wende, Andrea LaCroix, Mary Jo O’Sullivan, Mara Vitolins and Nelson B. Watts. Associations of Menopausal Vasomotor Symptoms with Fracture Incidence. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, December 2014