07-04-2015

Οστεοπόρωση και Γάμος. Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Οστεοπόρωση και  Γάμος. Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Είναι γνωστό ότι η Οστεοπόρωση είναι μια νόσος που επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, οικονομικούς και κοινωνικούς, αλλά ότι μπορεί να επηρεαστεί και από την οικογενειακή κατάσταση του ατόμου και ιδιαίτερα τον γάμο, δύσκολα θα μπορούσε να το φανταστεί  κανείς.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν την οστική μάζα 632 ανδρών και γυναικών, μέσης ηλικίας και την συνέκριναν με την συζυγική κατάσταση των ατόμων αυτών, ενώ παράλληλα μελέτησαν και πολλούς άλλους γνωστούς ενδογενείς και εξωγενείς  παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την οστική μάζα.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι παντρεμμένοι με ομαλή συζυγική ζωή άνδρες είχαν πολύ καλύτερη οστική μάζα στην ΟΜΣΣ από τους ανύπαντρους, τους χωρισμένους ή αυτούς που παντρεύτηκαν πριν την ηλικία των 25 ετών. Στις γυναίκες η οστική μάζα ήταν καλύτερη σε αυτές που είχαν ευτυχισμένο γάμο.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και εάν επιβεβαιωθούν θα δώσουν την δυνατότητα να μελετηθεί με ποιό τρόπο μια άλλη πιο προσωπική πλευρά της ζωής μας, είναι δυνατόν να επηρεάσει μια κλασική νόσο των οστών.
Ακόμη η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι ο γάμος έχει παρομοια χαρακτηριστικά με ένα φάρμακο, σε άλλους κάνει καλό και τους λύνει κάποια προβλήματα, ενώ σε άλλους έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.
 
 
 
Πηγή = Miller-Martinez D, Seeman T, Karlamangla AS, Greendale GA, Binkley N, Crandall CJ. Marital histories, marital support, and bone density: findings from the Midlife in the United States Study. Osteoporos Int. 2014 Apr;25(4):1327-35. or 1425-6. doi: 10.1007/s00198-013-2602-4.