14-04-2015

Ανδρική Οστεοπόρωση και κάπνισμα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Ανδρική Οστεοπόρωση και κάπνισμα.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Ολοι, γιατροί, ασθενείς και κράτος, έχουμε την εντύπωση ότι η Οστεοπόρωση είναι μια γυναικεία νόσος, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η νόσος δεν είναι σπάνια και στους άνδρες και η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών κυμαίνεται από 1 άνδρας καθε τρεις γυναίκες μέχρι και 1 άνδρας κάθε πέντε γυναίκες.
Σε μια μελέτη για τον καρκίνο του πνεύμονα που έγινε στο νοσοκομείο National Jewish Health στο Denver του Colorado, η ερευνήτρια Elizabeth Regan και η ομάδα της παράλληλα με τις υπόλοιπες εξετάσεις, σκέφτηκε και να μετρήσει την οστική μάζα στους 3.321 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες καπνιστές που συμμετείχαν στην μελέτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες καπνιστές είχαν σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα μείωση της οστικής μάζας και οστεοπορωτικά κατάγματα από τις γυναίκες καπνίστριες και φυσικά από τους υγιείς της ίδιας ηλικίας και με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά. Το ποσοστό έφτανε το 58% στους καπνιστές και το 84% στα άτομα με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Η άποψη των ερευνητών είναι ότι θα πρέπει και οι άνδρες μετά από κάποια ηλικία, πχ 65 ετών, να ελέγχονται για Οστεοπόρωση, ιδιαίτερα αυτοί που είναι ή ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα καπνιστές.
 
 
Πηγή = Jaramillo JD, Wilson C, Stinson DJ, Lynch DA, Bowler RP, Lutz S, Bon JM, Arnold B, McDonald ML, Washko GR, Wan ES, DeMeo DL, Foreman MG, Soler X,Lindsay SE, Lane NE, Genant HK, Silverman EK, Hokanson JE, Make BJ, Crapo JD, Regan EA; the COPDGene Investigators. Reduced Bone Density and Vertebral Fractures in Smokers: Men and COPD Patients at Increased Risk. Ann Am Thorac Soc. 2015 Feb 26. [Epub ahead of print]