28-10-2014

Οι πέτρες στα νεφρά συνδυάζονται με οστεοπορωτικά κατάγματα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).

Οι πέτρες στα νεφρά συνδυάζονται με οστεοπορωτικά κατάγματα.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).
 
Μια πρόσφατη αναδρομική μελέτη που αφορούσε 51785 ασθενείς με πέτρες στα νεφρά οι οποίοι συγκρίθηκαν με 517.267 φυσιολογικά άτομα, μέσης ηλικίας 53 ετών και κατά 67% άνδρες, αποκάλυψε ότι τα άτομα με ουρολιθίαση μπορούν να κάνουν οστεοπορωτικό κάταγμα 10 περίπου χρόνια από την διάγνωση της ουρολιθίασης.
Η ερμηνεία που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι πολλά από αυτά τα άτομα πάσχουν από ιδιοπαθή υπερασβεστιουρία η οποία αφενός προκαλεί ουρολιθίαση αφετέρου υπασβεστιαιμία που είναι και το βασικό αίτιο της δημιουργίας χρόνιου υπερπαραθυρεοειδισμού με επακόλουθο την εκδήλωση οστεοπόρωσης και τελικά οστεοπορωτικού κατάγματος. Πράγματι πολλοί από τους ασθενείς που μελετήθηκαν παρουσίαζαν ιδιοπαθή υπερασβεστιουρία.
Τα ευρήματα αυτά μας υποχρεώνουν σε ασθενείς με συχνή δημιουργία νεφρικών λίθων να ελέγχουμε αφενός την παρουσία χρόνιας υπερασβεστιουρίας και εάν υπάρχει και την παρουσία οστεοπόρωσης με τη μέθοδο DEXA.
 
Πηγή = Denburg MR, Leonard MB, Haynes K, Tuchman S, Tasian G, Shults J, Copelovitch L. Risk of Fracture in Urolithiasis: A Population-Based Cohort Study Using the Health Improvement Network. Clin J Am Soc Nephrol. 2014 Oct 23. pii: CJN.04340514. [Epub ahead of print]