30-09-2014

Odanacatib: Ένα νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση δείχνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μελέτη φάσης 3. Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Odanacatib:  Ένα νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση δείχνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μελέτη φάσης 3.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
Η εταιρεία Merck (MSD) ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας πολυκεντρικής μελέτης φάσης 3  για το νέο φάρμακο οντακανατίμπη στη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης. Το νέο αυτό φάρμακο αναστέλλει την καθεψίνη Κ, που έχει κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία των οστεοκλαστών.

Η μελέτη (Long-term Odacanatib Fracture Trial, LOFT) ήταν πολυκεντρική, διπλή-τυφλή ελεγχόμενη με placebo. Συμπεριλήφθηκαν 16713 γυναίκες, ηλικίας τουλάχιστον 65 ετών, που ήταν σε εμμηνόπαυση για διάστημα περισότερο από 5 χρόνια. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν οντακανατίμπη 50 mg/wk (n=8357) ή placebo (n=8356). Όλες οι συμμετέχουσες έπαιρναν επίσης βιταμίνη D (5600 mg/wk) και ασβέστιο έως 1200 mg/ημέρα. Δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας αναλύθηκαν για 16071 ασθενείς, σε 340 κέντρα από 40 χώρες της Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας.

H ομάδα της οντακανατίμπης έδειξε στατιστικά σημαντική αποτελεσματικότητα στην ελάττωση των οστεοπορωτικών καταγμάτων σε σχέση με το placebo. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ελάττωση 54% στο σχετικό κίνδυνο νέων και επιδεινούμενων μορφομετρικών (ακτινολογικά επιβεβαιούμενων) σπονδυλικών καταγμάτων (p μικρότερο του 0.001), 47% ελάττωση στο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης κλινικών καταγμάτων του ισχίου (p μικρότερο του 0.001), 23% ελάττωση στο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης κλινικών μη-σπονδυλικών καταγμάτων (p μικρότερο του 0.001) και 72% στο σχετικό κίνδυνο εμφάνισης κλινiκών σπονδυλικών καταγμάτων (p μικρότερο του 0.001).  Επίσης διαπιστώθηκε προοδευτική αύξηση στην οστική πυκνότητα, η οποία μετά από πέντε χρόνια λήψης του φαρμάκου αυξήθηκε κατά 11.2% στην ΟΜΣΣ και 9.1% στο ισχίο (p μικρότερο του 0.001).

Σχετικά με την ασφάλεια του φαρμάκου, στην ομάδα της οντακανατίμπης παρατηρήθηκαν  12 περιστατικά δερματικών βλαβών τύπου μορφέας έναντι 3 στην ομάδα ελέγχου, εκδηλώσεις οι οποίες υποχώρησαν με τη διακοπή λήψης του φαρμάκου. Επίσης, στην ομάδα της οντακανατίμπης παρατηρήθηκαν 5 περιστατικά άτυπων καταγμάτων του μηριαίου έναντι κανενός στην ομάδα ελέγχου. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση περιπτώσεων συστηματικής σκλήρυνσης, σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού και καθυστερημένης πώρωσης καταγμάτων μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ δεν αναφέρθηκαν καθόλου συμβάματα οστεονέκρωσης της κάτω γνάθου.

Όσον αφορά την εμφάνιση  μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, στην ομάδα της οντακανατίμπης παρατηρήθηκαν ελαφρώς περισσότερα περιστατικά (215 έναντι 194), κολπική μαρμαρυγή σε  92 ασθενείς έναντι 80 στην ομάδα ελέγχου και εγκεφαλικά αγγειακά συμβάματα σε 305 ασθενείς έναντι 290 στην ομάδα ελέγχου. Οι διαφορές αυτές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ήταν 271 στην ομάδα της οντακανατίμπης έναντι 242 στην ομάδα ελέγχου, χωρίς η διαφορά αυτή να αποδίδεται σε κάποια συγκεκριμένη αιτία ή αιτίες.

Συμπερασματικά λοιπόν, η οντακανατίμπη φαίνεται να είναι μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για τη μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση. Η Merck ετοιμάζεται για την υποβολή φακέλου στο FDA για λήψη άδειας κυκλοφορίας μέσα στο 2015 και θα  ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις και στις Ευρωπαϊκές και άλλες ρυθμιστικές αρχές.
 
Πηγή =  "Merck announces data from pivotal Phase 3 fracture outcomes study for odanacatib, an investigational oral, once-weekly treatment for osteoporosis." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 17 Sep. 2014. Web.