19-12-2013

Ρανελικό Στρόντιο και ισχαιμικά καρδιαγγειακά επεισόδια (www.osteonews.gr)

Ρανελικό Στρόντιο και ισχαιμικά καρδιαγγειακά επεισόδια (www.osteonews.gr)
 

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων, κατά καιρούς, εκδίδει προειδοποιήσεις για τις ήδη γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες του Ρανελικού Στρόντιου χωρίς να υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος. Πολλοί πιστεύουν ότι η πρακτική αυτή οφείλεται  σε οικονομικούς λόγους που αφορούν την Γαλλική Κυβέρνηση και την εταιρεία Servier. Πρόσφατα μας ανακοινώθηκε ότι το Ρανελικό Στρόντιο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα, γεγονός ήδη γνωστό από χρόνια.

Η μελέτη που ακολουθεί δημοσιεύθηκε πριν μια εβδομάδα, προέρχεται από τα αρχεία της Αγγλικής Clinical Practice Research, και έγινε σε δείγμα 112.445 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που ελάμβαναν θεραπεία για οστεοπόρωση. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι: είτε οι γυναίκες αυτές ελάμβαναν Ρανελικό Στρόντιο, είτε ελάμβαναν οποιοδήποτε άλλο αντιοστεοπορωτικό φάρμακο, η πιθανότητα να πάθουν καρδιαγγειακό έμφραγμα, να νοσηλευτούν για καρδιαγγειακό έμφραγμα ή να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο ήταν η ίδια. Επομένως για μια ακόμη φορά η τελευταία προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων ήταν άστοχη και τον μόνο σκοπό που υπηρετούσε ήταν να τρομοκρατήσει ασθενείς και γιατρούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο φάρμακο.

 

Πηγή = Cooper C, Fox KM, Borer JS., Ischaemic cardiac events and use of strontium ranelate in postmenopausal osteoporosis: a nested case-control study in the CPRD. Osteoporos Int. 2013 Dec 10. [Epub ahead of print]