29-12-2015

Φλεγμονώδης Σπονδυλαρθρίτιδα και Οστεοπόρωση!Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Φλεγμονώδης Σπονδυλαρθρίτιδα και Οστεοπόρωση!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
Είναι γνωστό από παλιά ότι οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με την μείωση της Οστικής μάζας γενικότερα και όχι μόνο στις περιοχές του σκελετού που εξελίσσεται η φλεγμονή.
Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει μια νέα γαλλική μελέτη με τον εντυπωσιακό τίτλο DESIR (από τα αρχικά των λέξεων Dεvenir des Spondyloarthrites Indifferenciees Recentes), που μεταφράζεται στα ελληνικά, επιθυμία αλλά και πόθος. (Τι να κάνουμε … Γάλλοι είναι). Η μελέτη αφορά 265 ασθενείς (46% γυναίκες) , μέσης ηλικίας 34,4 χρονών, που έπασχαν από φλεγμονώδη σπονδυλαρθρίτιδα, ελάμβαναν anti TNF  ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παρακολουθήθηκαν για 2 χρόνια.
Ενας στους 7 ασθενείς παρουσίαζε μειωμένη οστική μάζα, στην αρχή της μελέτης, συγκριτικά με άτομα ιδίας ηλικίας ή φύλου. 
Το 42% των ασθενών (4 στους 10) παρουσίασε σημαντική πτώση της οστικής μάζας κατά τη διάρκεια των 2 ετών της μελέτης.
Το ευχάριστο ήταν ότι όσοι έλαβαν αντι-TNF βιολογικούς παράγοντες ή ΜΣΑΦ, ακόμη και για μικρή διάρκεια, όχι μόνο ανέστειλαν την απώλεια αλλά παρουσίασαν μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική άνοδο της οστικής τους μάζας και στην ΟΜΣΣ αλλά και στο Ισχίο.
Οι ερευνητές πιστεύουν τουλάχιστον για την περιοχή της ΟΜΣΣ ένα ποσοστό της αύξησης οφείλεται στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη συνδεσμοφύτων.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο αυτής της μελέτης αλλά και άλλων παλαιότερων είναι ότι σε χρόνιες φλεγμονώδεις σπονδυλαρθρίτιδες μια μέτρηση της Οστικής μάζας σε δύο περιοχές (ΟΜΣΣ και Αριστ. Ισχίο) δεν θα ήταν πολυτέλεια!
 
 
Πηγή =  Briot K, et al. Bone loss in patients with early inflammatory back pain suggestive of spondyloarthritis: results from the prospective DESIR cohort. Rheumatology 2015; DOI: 10.1093/rheumatology/kev332.