04-07-2017

Κάποια από τα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν και στην οστεοπόρωση!Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Κάποια από τα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν και στην οστεοπόρωση!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
 
Επειδή οι ασθενείς που έχουν οστεοπόρωση πάσχουν αρκετά συχνά και από διαβήτη τύπου ΙΙ, μια και οι δύο παθήσεις είναι ιδιαίτερα συχνές στον γενικό πληθυσμό, εάν κάποιος μπορούσε να βρεί φάρμακο που θα έκανε καλό και στις δύο παθήσεις θα βοηθούσε πάρα πολύ στην συμμόρφωση των ασθενών.
Μια εργασία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism απέδειξε, μετά από συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, ότι η Μετφορμίνη είναι το φάρμακο που έχει την καλύτερη θετική δράση στα οστά σε άτομα που πάσχουν από Οστεοπόρωση. 
Οσον αφορά τα άλλα φάρμακα που χορηγούμε για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, οι αναστολείς DPP-4 και οι αναστολείς των υποδοχέων GLP1 έχουν μάλλον ουδέτερη δράση, ενώ οι   thiazolidinediones και η canagliflozin πρέπει να αποφεύγονται. Τέλος η Ινσουλίνη θα πρέπει να χορηγείται με προσοχή.
Από την άλλη πλευρά από τα αντιοστεοπορωτικά φάρμακα, τα διφωσφονικά είναι εκείνα που έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα όταν συγχορηγούνται με τα παραπάνω αντιδιαβητικά φάρμακα.
 
 
Πηγή = Stavroula Α. Paschou, Anastasia D. Dede, Panagiotis G. Anagnostis, Andromachi Vryonidou, Daniel Morganstein, Dimitrios G. Goulis. Type 2 diabetes and osteoporosis: a guide to optimal management. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2017; DOI: 10.1210/jc.2017-00042