25-11-2014

Η θεραπεία της νόσου του Paget των οστών, έγινε αιφνίδια ιδιαίτερα απλή. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com)

Η θεραπεία της νόσου του Paget των οστών, έγινε αιφνίδια ιδιαίτερα απλή.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
Πριν από 5 ημέρες δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinol Metab. οι κατευθυντήριες οδηγίες της θεραπείας της νόσου του Paget των οστών, που προέκυψαν από την ειδική ομάδα δράσης της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.
Τα συμπεράσματά τους είναι τα ακόλουθα: 1) Αρχικά συστήνουν την ακτινογραφική διερεύνηση της νόσου με απλές ακτινογραφίες των περιοχών που έχουν προσβληθεί. 2) Οταν διαγνωσθεί η νόσος τότε προτείνουν τον σπινθηρογραφικό έλεγχο του σκελετού για να διαπιστωθεί η έκταση της νόσου ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει και προσδιορισμός της αλκαλικής φωσφατάσης αίματος και πιθανόν και άλλων βιοχημικών πιο ειδικών δεικτών του οστικού μεταβολισμού. 3) Αφού αποφασισθεί ότι θα πρέπει να θεραπευθεί η νόσος τότε συστήνεται θεραπεία με Διφωσφονικά. Προτείνουν θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση Ζολαδρονικού σε εφάπαξ δόση 5 mg την οποία θεωρούν και θεραπεία εκλογής, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν αντενδείξεις (νεφρική ανεπάρκεια κλπ). 4) Η παρακολούθηση του θεραπευτικού αποτελέσματος θα γίνεται, είτε με τα επίπεδα της αλκαλικής φωσφατάσης ή/και άλλων οστικών δεικτών, είτε με σπινθηρογράφημα οστών εάν οι δείκτες είναι φυσιολογικοί. Πιστεύουν ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να βελτιώσει και την μείωση της ακοής, αλλά και την παραπληγία που συνοδεύει το Paget της σπονδυλικής στήλης και θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεται πριν γίνει οποιαδήποτε σκέψη για χειρουργική αντιμετώπιση. Η εφάπαξ δόση Ζολαδρονικού μπορεί να βελτιώσει τη νόσο για 6 ή και περισσότερα χρόνια.
Εάν τα πράγματα είναι έτσι, τότε πράγματι η θεραπεία της νόσου του Paget έγινε αιφνίδια ιδιαίτερα απλή.
 
Πηγή = Paget's Disease of Bone: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline.
Singer FR1, Bone HG 3rd, Hosking DJ, Lyles KW, Hassan Murad M, Reid IR, Siris ES. J Clin Endocrinol Metab. 2014 Nov 19:jc20142910. [Epub ahead of print]