18-11-2014

Ποιές είναι οι δράσεις της alendronate στις ιδιότητες του οστού στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση μετά από μακροχρόνια αγωγή. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Ποιές είναι οι δράσεις της alendronate στις ιδιότητες του οστού στην μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση μετά από μακροχρόνια αγωγή.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
Στο περιοδικό Osteoporosis International 15/10/2014 δημοσιεύθηκε άρθρο με τον παραπάνω τίτλο από ερευνητές του Hanusch Hospital της Βιέννης.
Ο σκοπός της παρούσης μελέτης ήταν να εκτιμήσει τις ιδιότητες του οστού σε ασθενείς που έπαιρναν ALN για 5 ή 10 χρόνια.
Η alendronate (ALN) και τα άλλα διφωσφονικά (BPs) είναι τα  πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα για την μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση. Παρ΄ολες τις αναφορές για την εξαιρετική τους ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη μείωση των καταγμάτων, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς  δράσεις τους , οι οποίες μπορούν να σχετίζονται με την παρατεταμένη ελάττωση του οστικού turnover , αν και δεν έχει βρεθεί τέτοια συσχέτιση μέχρι σήμερα.
Χρησιμοποιήθηκε η Raman μικροφασματοσκοπική ανάλυση σε βιοψίες οστού από τα λαγόνια μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με οστεοπόρωση, οι οποίες βρίσκονταν σε αγωγή με ALN για 5 χρόνια. Η φασματοσκοπία Raman είναι μία ειδική φασματοσκοπική τεχνική που εφαρμόζεται για την έρευνα και μελέτη στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν τη δομή των μορίων, των ιόντων, καθώς και των κρυστάλλων. Στη συνέχεια  τυχαιοποιήθηκαν πάλι για τα επόμενα 5 χρόνια σε placebo (N=14), σε 5mg/day ALN (N=10) ή σε 10mg/day ALN (N=6). Οι παράμετροι που μετρήθηκαν και εκφράστηκαν ως μία λειτουργία της ηλικίας του οστού ήταν  η σχέση mineral/matrix, η σχετική περιεκτικότητα σε πρωτεογλυκάνη, η σχετική περιεκτικότητα σε λίπος, η σχέση ωριμότητας μετάλλου/ κρυσταλλικότητας  και η σχετική περιεκτικότητα σε πυριδινολίνη.
Τα δεδομένα που αποκτήθηκαν  έδειξαν ότι η χρήση ALN για 10 χρόνια  προκάλεσε ελάχιστες , παροδικές αλλαγές στην σύσταση του οστού σε σύγκριση  με τη χρήση ALN για 5 χρόνια. Οι  αλλαγές αυτές περιορίστηκαν στην ενεργό δοκιδώδη επιφάνεια. Το στοιχείο αυτό  σημαίνει δυνητικές διαφορές στην ωριμότητα  του  οστικού matrix, σε καμιά περίπτωση όμως δεν υπήρχαν διαφορές στο μεγαλύτερο όγκο του οστού.
Τα δεδομένα της μελέτης υπαινίσσονται ότι η παρατεταμένη ελάττωση του οστικού turnover κατά την δεκαετή θεραπεία με ALN από μόνη της δεν φαίνεται να συσχετίζεται με δυσμενείς δράσεις  στις ιδιότητες του οστού.
 
Πηγή:  Osteoporos Int. 2014 Oct 15. [Epub ahead of print]. Effects of long-term alendronate treatment on postmenopausal osteoporosis bone material properties. Hassler N1, Gamsjaeger S, Hofstetter B, Brozek W, Klaushofer K, Paschalis EP.