25-11-2014

Απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για κάταγμα του ισχίου. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για κάταγμα του ισχίου.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
Ενώ η χαμηλή BMI (body mass index) κάτω από 20kg/m2 είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τα κατάγματα του ισχίου σύμφωνα με μελέτες, δεν είναι γνωστή η σχέση των αλλαγών του σωματικού βάρους με τον κίνδυνο για κάταγμα ισχίου.
Τα ευρήματα μίας νέας μελέτης παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στο IOF (International Osteoporosis Foundation) Regionals  Asia-Pacific Osteoporosis Meeting στην Taipei και έδειξαν ότι μεταξύ των Κινέζων που ζούν στην Singapore (μέσης ηλικίας ή μεγαλύτερων),  η απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο συσχετίσθηκε με υψηλότερο κατά 56% κίνδυνο για κάταγμα ισχίου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Singapore Health Study, μία κοόρτη  με 63257 Κινέζους  άνδρες  και γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών που συγκεντρώθηκαν από το 1993 έως το 1998. Μετά από 5.7 χρόνια κατά μέσο όρο, οι ερευνητές κάλεσαν σε μία follow-up συνέντευξη από το 1999 έως το 2004, 52322 άτομα που ήταν εν ζωή. Αυτή την ομάδα την παρακολούθησαν μέχρι 31/12/2010 και παρατήρησαν 775 κατάγματα ισχίου με μέση ηλικία 75.3 των ατόμων που παρουσίασαν κάταγμα.
Τα κύρια ευρήματα της μελέτης ήταν τα εξής :
- Τα άτομα με απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο συγκρινόμενα με τα άτομα με σταθερό βάρος (δηλ. απώλεια ή αύξηση βάρους λιγότερο του 5%) είχαν μία αύξηση κατά 56% του κινδύνου κατάγματος και ο αυξημένος αυτός κίνδυνος  υπήρχε και στους άνδρες και στις γυναίκες. 
- Η αύξηση του κινδύνου για αυτούς που είχαν απώλεια βάρους 10% ή περισσότερο ήταν πιο εμφανής στα άτομα των οποίων το baseline BMI ήταν ίσο ή μεγαλύτερο από 20kg/m2, ενώ δεν παρατηρήθηκε σε αυτούς  που είχαν baseline BMI 25kg/m2 και έχαναν 10% ή περισσότερο του βάρους τους είχαν πιο μεγάλη αύξηση του κινδύνου.
- Συνολικά η αύξηση βάρους δεν συσχετίσθηκε με αύξηση κινδύνου για κάταγμα ισχίου. Αν και αύξηση βάρους ίση ή περισσότερη από 10% φάνηκε να ελαττώνει τον κίνδυνο για κάταγμα ισχίου στα άτομα με baseline  BMI μικρότερη ή ίση με 25kg/m2, η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
- Ο πρώτος συγγραφέας του άρθρου, Dr. Zhaoli Dai του Saw Swee Hock School of Public Health (National University of Singapore) δήλωσε, “Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς που χάνουν πολύ βάρος. Τα κατάγματα του ισχίου είναι η σημαντικότερη αιτία αναπηρίας και πρόωρου θανάτου στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ως εκ τούτου είναι σημαντική η πρόληψη στους ασθενείς που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.”
 
Πηγή:  Association between body weight change and risk of hip fracture among Singapore Chinese. Osteoporosis International, Volume 25, Suppl. 5, 2014 DOI 10.1007/s00198-014-2891-2.