17-04-2014

Η ολέθρια σχέση της Βιταμίνης Α με τα οστεοπορωτικά κατάγματα του Ισχίου (www.osteonews.gr).

Η ολέθρια σχέση της Βιταμίνης Α με τα οστεοπορωτικά κατάγματα του Ισχίου (www.osteonews.gr).
 
Σε πάρα πολλά παραφάρμακα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή, συνυπάρχει σε άλλοτε άλλες δόσεις και η βιταμίνη A, σε διαφορες μορφές (ρετινόλη κά). Συνήθως εμείς οι γιατροί δεν δίνουμε σημασία, μια και οι περισσότεροι από εμάς είτε έχουμε απορρίψει συνολικά, είτε υποτιμήσει,  τα σχετικά παραφάρμακα. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η βιταμίνη A δεν είναι και τόσο αθώα όσο νομίζουμε για τον σκελετό μας.
Σε μία μεταανάλυση 8 σχετικά πρόσφατων προοπτικών μελετών, που αφορούσαν την σχέση της βιταμίνης Α (ή της ρετινόλης, ή της βήτα καρωτίνης) με την πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος του Ισχίου και αφορούσαν 283,930 άτομα, ανευρέθει ότι: 1) Υψηλές δόσεις πρόσληψης βιταμίνης Α αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κατάγματος (1.29 (1.07, 1.57)). 2) Ο σχετικός κίνδυνος οστεοπορωτικού κατάγματος αυξάνεται και με την αύξηση της δόσης της ρετινόλης και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απότι με την απλή βιταμίνη Α (1.40 (1.03, 1.91). (1.40 (1.03, 1.91). 3) Περιέργως και οι χαμηλές συγκεντρώσεις ρετινόλης στο αίμα έχουν το ίδιο απότέλεσμα. 4) Αντίθετα η πρόσληψη βήτα καρωτίνης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον σκελετό.
Αν και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να ερμηνευθούν εύκολα, καλόν είναι πριν ξεκαθαρισθεί το ζήτημα, να μην λαμβάνονται σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη Α ή ρετινόλη, χωρίς να έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι το άτομο έχει ανεπάρκεια ή υποβιταμίνωση της βιταμίνης Α.
 
Πηγή = Wu AM, Huang CQ, Lin ZK, Tian N, Ni WF, Wang XY, Xu H, Chi YL.
The Relationship Between Vitamin A and Risk of Fracture: Meta-Analysis of Prospective Studies. J Bone Miner Res. 2014 Apr 2. doi: 10.1002/jbmr.2237. [Epub ahead of print]