03-04-2014

Ανακαλύφθηκε νέο μονοπάτι για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).

Ανακαλύφθηκε νέο μονοπάτι για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης (www.osteonews.gr).
 
Τα κύττταρα του σώματός μας διαθέτουν κάποιες πρωτεϊνες, οι οποίες ονομάζονται CNOT και  έχουν σαν βασικό ρόλο την καταστροφή των ουσιών που περισσεύουν από την παραγωγική διαδικασία του κυττάρου. Ο ρόλος τους είναι ρυθμιστικός και η δράση τους εξασκείται με την καταστροφή  του mRNA (messenger RNA) των ουσιών αυτών. Μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 11 διαφορετικές CNOT και διαφορετικές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να τις συνδέσουν με κάποια πάθηση του ανθρώπου.
Πρόσφατα μια ερευνητική ομάδα από το Τόκυο απέδειξε ότι διαταραχές της CNOT 3, συνδέονται με την Οστεοπόρωση των ενηλίκων. Σύμφωνα με τις μελέτες τους σε πειραματόζωα, η καταστολή της παραγωγής CNOT3 οδηγεί στη δημιουργία εύθραυστων οστών, Πράγματι φαίνεται ότι η έλλειψη της CNOT3 αυξάνει την παραγωγή των υποδοχέων RANK στους οστεοκλάστες με αποτέλεσμα την υπερλειτουργικότητα των τελευταίων, την αύξηση της οστεόλυσης και την δημιουργία Οστεοπόρωσης.
Εάν τα πειράματα αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλους, τότε έχει ανακαλυφθεί ένα  καινούργιο μονοπάτι για την θεραπευτική αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης.
 
Πηγή = C. Watanabe, M. Morita, T. Hayata, T. Nakamoto, C. Kikuguchi, X. Li, Y. Kobayashi, N. Takahashi, T. Notomi, K. Moriyama, T. Yamamoto, Y. Ezura, M. Noda. Stability of mRNA influences osteoporotic bone mass via CNOT3.Proceedings of the National Academy of Sciences, 2014; 111 (7): 2692 DOI:10.1073/pnas.1316932111