17-04-2014

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος και η βιταμίνη D (osteonews.gr).

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος και η βιταμίνη D (osteonews.gr).
 
H λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από την άθροιση λίπους στα κύτταρα του ήπατος. Είναι μια καλοήθης νόσος, χωρίς συμπτώματα και ο επιπολασμός της κυμαίνεται από 10 έως 20% στους πληθυσμούς  των ευρωπαϊκών κρατών. 
Τα αίτια της είναι πολλά και έχουν σχέση με το μεταβολικό σύνδρομο σε όλες του τις παραλλαγές.
Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης που έγινε στη Μεγάλη Βρεττανία για να προσδιορισθεί στα παιδιά κάποιο γονίδιο που πιθανόν να οδηγεί στην επιδείνωση της νόσου, διαπιστώθηκε ότι η λιπώδης διήθηση του ήπατος συνδυάζεται πολλές φορές και με σημαντική πτώση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών και μάλιστα στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει και σε ραχίτιδα.
Ακόμη διαπιστώθηκε ότι μια παραλλαγή του γονιδίου NADSYN1 είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της λιπώδους διήθησης του ήπατος κατά τη διάρκεια της ζωής των ατόμων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να προσδιορίζονται εκτός των άλλων και τα επίπεδα της βιταμίνης D και εάν είναι χαμηλά να διορθώνονται φαρμακευτικά σε όλα τα άτομα, παιδιά και ενήλικες, που πάσχουν από λιπώδη διήθηση του ήπατος.
 
Πηγή =  ] P.S Gibson et al. VITAMIN D STATUS, PNPLA3 GENOTYPE AND RISK OF NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE SEVERITY IN A UK PAEDIATRIC POPULATION. Abstract presented at the International Liver Congress™ 2014