17-04-2014

Υπολογιστές και Οστεοπόρωση στα παιδιά. Nέα ευρήματα προκαλούν έκπληξη και απορία. (www.osteonews,gr).

Υπολογιστές και Οστεοπόρωση στα παιδιά. Nέα ευρήματα  προκαλούν έκπληξη και απορία. (www.osteonews,gr).
 
Η μελέτη αφορούσε  463 κορίτσια και 484 αγόρια του γυμνασίου, από την περιοχή του Tromsø της Νορβηγίας και βασικός στόχος της ήταν να διαπιστώσει τους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη παχυσαρκίας στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Παράλληλα μελετήθηκε και η οστική πυκνότητα, με μέτρηση DEXA στην περιοχή της ΟΜΣΣ και του Ισχίου σε όλα αυτά τα παιδιά. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αγόρια περνούν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα κορίτσια μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών αλλά και ότι η ενασχόλησή τους αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την κακή ποιότητα των οστών τους, που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Εντύπωση όμως έκαναν τα αποτελέσματα που αφορούσαν τα κορίτσια. Διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια που κατανάλωναν περισσότερο από 4-6 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών είχαν πολύ καλύτερη οστική μάζα από τα κορίτσια που απασχολούντο λιγότερο από 1,5 ώρα την ημέρα με τον υπολογιστή τους. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σταθερό και δεν συνδεόνταν με άλλους παράγοντες κινδύνου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές για να ερμηνευθεί το παράδοξο αυτό αποτέλεσμα θα χρειασθούν και άλλες πιο ειδικές μελέτες.
 
Πηγή =  Abstract: OC 49 Leisure time computer use and adolescent bone health: findings from the Tromsø study–Fit Futures. A. Winther, E. Dennison, O. A. Nilsen, R. Jorde, G. Grimnes, A. S. Furberg, L. A. Ahmed, N. Emaus. Osteoporos Int. Vol 25, Suppl. 2, 2014