06-10-2015

H ανεπάρκεια/έλλειψη της βιταμίνης D επιδεινώνει τη γνωσιακή λειτουργία στους ηλικιωμένους.Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

H ανεπάρκεια/έλλειψη της βιταμίνης D επιδεινώνει τη γνωσιακή λειτουργία στους ηλικιωμένους.
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
 
Μια ακόμα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο JAMA προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στην πληθώρα των στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί για τις συνέπειες της ανεπάρκειας/έλλειψης της βιταμίνης D. 
Οι ερευνητές, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μελέτησαν μια πολυεθνική κοόρτη 382 ασθενών για το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2002 και Αυγούστου 2010, με μεσοδιαστήματα παρακολούθησης ανά έτος. Κατέγραφαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και τις επιδόσεις των ασθενών σε διάφορες δοκιμασίες υποκατηγοριών της γνωσιακής λειτουργίας.
 Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 75.5 έτη, και 61.8% ήταν γυναίκες. 41.4% ανήκαν στη λευκή φυλή, 29.6% Αφροαμερικανοί, 25.1% Ισπανόφωνοι, και 3.9% άλλης φυλής/εθνικότητας. Η διάγνωση κατά την είσοδο της μελέτης περιλάμβανε 17.5% ασθενείς με άνοια, 32.5% με ήπια γνωσιακή διαταραχή και 49.5% με φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία. Επίπεδα βιταμίνης D 50 ng/mL ως υψηλά.
Τα επίπεδα της βιταμίνης D στους ασθενείς με άνοια ήταν σημαντικά χαμηλότερα συγκριτικά με τους φυσιολογικούς ή τους ασθενείς με ήπια γνωσιακή διαταραχή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι ασθενείς με έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά επιδείνωσης σε γνωσιακές λειτουργίες όπως η επεισοδιακή μνήμη ή η εκτελεστική ικανότητα. Οι διαφορές αυτές παρέμειναν και μετά από διόρθωση για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης, ο δείκτης μάζας σώματος, η εποχή αιμοληψίας, ο αγγειακός κίνδυνος και ο γενότυπος για την απολιποπρωτεϊνη Ε4.
Κατόπιν των ευρημάτων αυτών, μένει να αποδειχθεί αν η υποκατάσταση και διόρθωση της έλλειψης της βιταμίνης D θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να αναστρέψει την επιδείνωση των γνωσιακών λειτουργιών.
 
 
 
 
Πηγή
Joshua W. Miller,  Danielle J. Harvey,  Laurel A. Beckett, Ralph Green,   Sarah Tomaszewski Farias,  Bruce R. Reed,  John M. Olichney,  Dan M. Mungas,  Charles DeCarli. Vitamin D Status and Rates of Cognitive Decline in a Multiethnic Cohort of Older Adults. JAMA Neurol. Published online September 14, 2015. doi:10.1001/jamaneurol.2015.2115