13-01-2015

Αυξημένος κίνδυνος Οστεοπόρωσης από τα διουρητικά! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(www.myoskeletiko.com).

Αυξημένος κίνδυνος Οστεοπόρωσης από τα διουρητικά!
Δρ  Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος,(www.myoskeletiko.com).
 
Η σύνδεση των διουρητικών της αγκύλης με την Οστεοπόρωση και τα οστεοπορωτικά κατάγματα έχει περιγραφεί και παλαιότερα, αλλά μια καινούργια μεταανάλυση είναι χρήσιμη για να τονισθεί το μέγεθος του σχετικού κινδύνου.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα διουρητικά της αγκύλης, η Φουρεσεμίδη (Lasix κα), το Εθακρινικό Οξύ, η Τορσεμίδη και Βουμετανίδη (σαράντα φορές ισχυρότερη της Φουρεσεμίδης), αναστέλλουν το σύστημα Να+/Κ+/Cl- στη μεμβράνη του αυλού του ανιόντος σκέλους της αγκύλης του Ηenle, στο οποίο απορροφάται το 35-40% του φιλτραρισμένου Να+. Χορηγούνται για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και στην υπέρταση με παρουσία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας (ΧΝΑ) με λευκωματουρία.
Αναλύθηκαν 33 μελέτες από τις βάσεις δεδομένων PubMed, EMBASE, OVID που αφορούσαν 842.644 ασθενείς και 108.247 οστεοπορωτικά κατάγματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος οστεοπορωτκού κατάγματος στα άτομα που χρησιμοποιούν χρονίως τα διουρητικά της αγκύλης ήταν 15% μεγαλύτερος από τα άτομα που δεν τα χρησιμοποιούν και αφορά κυρίως τα κατάγματα του ισχίου.
Το αποτέλεσμα δεν είναι εντυπωσιακό αλλά καλόν είναι να το γνωρίζουμε!
 
Πηγή = Xiao F, Qu X, Zhai Z, Jiang C, Li H, Liu X, Ouyang Z, Gu D. Association between loop diuretic use and fracture risk. Osteoporos Int. 2014 Dec 10. [Epub ahead of print]