01-12-2015

Εκπληξη! Με ένα φάρμακο θεραπεία Alzheimer και Οστεοπόρωσης μαζί!!! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Εκπληξη! Με ένα φάρμακο θεραπεία Alzheimer και Οστεοπόρωσης μαζί!!!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
 
Mελέτη από το Πανεπιστήμιο της Σαϊτάμα στην Ιαπωνία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο νέο ιατρικό περιοδικό Heliyon, δείχνει ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer, όχι μόνο βελτιώνει τη νοητική λειτουργία, αλλά αυξάνει και την οστική μάζα, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάγματος. 
Οι ερευνητές, μελετώντας κύτταρα μυελού των οστών από πειραματοζωα (ποντίκια), βρήκαν ότι το φάρμακο Donepezil, που είναι αναστολέας της ακετυλχολινεστεράσης και ήδη κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, μειώνει τον αριθμό και την ενεργότητα των οστεοκλαστών αναστέλλοντας την εξέλιξη της Οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης,  η αυξημένη παραγωγή ακετυλχολινεστεράσης, κατά τον σχηματισμό των οστεοκλαστών, λειτουργεί με μηχανισμό θετικής ανατροφόδότησης δηλαδή περισσότεροι οστεοκλάστες, περισσότερη ακετυλχολίνη, ακόμα περισσότεροι οστεοκλάστες κ.ο.κ. 
Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμβαδίζουν με αυτά παλαιότερων κλινικών μελέτών, όπου είχε παρατηρηθεί μείωση της οστικής πυκνότητας στα αρχικά στάδια της νόσου Αlzheimer, αλλά και πρόσφατων αναδρομικών μελετών όπου έχει φανεί ότι η θεραπεία με Donepezil σε ασθενείς με νόσο Αlzheimer, ελάττωσε τον κίνδυνο κατάγματος και μάλιστα με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. 
Φαίνεται λοιπόν ότι ίσως υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας δυο σημαντικών νόσων με το ίδιο φάρμακο. Περαιτέρω κλινικές μελέτες θα δείξουν κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.
 
 
 
Πηγή:     
"Donepezil prevents RANK-induced bone loss via inhibition of osteoclast differentiation by downregulating acetylcholinesterase" by Sato et al. (doi: 10.1016/j.heliyon.2015.e00013). The article appears in Heliyon (September 2015), published by Elsevier.