24-11-2015

Βιταμίνη D, Ψωριασική αρθρίτιδα και Οστεοπόρωση. Παράδοξες σχέσεις! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmailcom).

Βιταμίνη D, Ψωριασική αρθρίτιδα και Οστεοπόρωση. Παράδοξες σχέσεις!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmailcom).
 
 
 
 
Είναι γνωστό ότι στην Ψωριασική αρθρίτιδα τα επίπεδα της βιταμίνης D του αίματος είναι μειωμένα (1). Πρόσφατα όμως, μια καινούργια έρευνα από την Ουγγαρία αποκάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην ψωριασική αρθριτιδα συνδέονται με συχνές εξάρσεις της νόσου αλλά και σοβαρότερη εξέλιξη. 
Στην μελέτη από τους 72 ασθενείς με Ψωριασική Αρθρίτιδα οι περισσότεροι από τους μισούς αφενός παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους,  αφετέρου παρουσίαζαν έντονη φλεγμονώδη νόσο όπως έδειξε τόσο ο δείκτης DAS28 όσο και ο Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity (BASDAI).
Αντίθετα και αυτό ήταν ιδιαίτερα παράδοξο, ότι οι ασθενείς αυτοί δεν παρουσίαζαν μειωμένη οστική μάζα ούτε περισσότερα κατάγματα από αυτούς που δεν είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους.
Το ενδιαφερον της μελέτης είναι ότι εάν πράγματι συμβαίνει αυτό τότε θα πρέπει να προσδιορίζεται η βιταμίνη D σε όλους τους ασθενείς με Ψωριασική αρθρίτιδα και εάν είναι χαμηλή τότε να αναπληρώνεται άμεσα διότι ίσως αυτό να βελτιώνει και την κλινική εικόνα και την απόδοση της όποιας θεραπείας.
 
 
Πηγές = 1. Touma Z, Eder L,  Zisman D, et al., Seasonal variation in vitamin D levels in psoriatic arthritis patients from different latitudes and its association with clinical outcomes. Arthritis Care & Research. 2011;63(10):1440–1447 and 
Journal of Dermatology