14-09-2015

Δημιουργεί καρδιακά προβλήματα η χορήγηση ασβεστίου;;; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Δημιουργεί καρδιακά προβλήματα η χορήγηση ασβεστίου;;;  
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Μελέτη  του Πανεπιστημίου Purdue στις ΗΠΑ με τίτλο “ Η επίδραση της υψηλής πρόσληψης ασβεστίου στην στεφανιαία νόσο στους μικροσκοπικούς χοίρους Ossabaw που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο” δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Disease στις 13 Αυγούστου 2015. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη και σε αντίθεση με πρόσφατες αναφορές η πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου δεν φαίνεται να προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα ή καρδιακά επεισόδια.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η πρόσληψη υψηλών επιπέδων ασβεστίου δηλ. μέχρι 2000mg/ημέρα δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακά επεισόδια. Τελευταία η ανησυχία ότι η πρόσληψη ασβεστίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου μέσω πιθανού μηχανισμού επιτάχυνσης της ασβέστωσης των στεφανιαίων αγγείων, έχει οδηγήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν την χρήση  συμπληρωμάτων ασβεστίου στην διατροφή τους. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί  τα συμπληρώματα ασβεστίου  καλύπτουν το έλλειμμα ασβεστίου που υπάρχει στην καθημερινή  διατροφή σε σχέση με την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου που συστήνεται για “γερά” οστά  στα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση.
Σε αυτή τη μελέτη λοιπόν δημιουργήθηκαν τρείς ομάδες χοίρων που έλαβαν φυσιολογική διατροφή, διατροφή με υψηλά επίπεδα ασβεστίου από συμπληρώματα ή διατροφή με υψηλά επίπεδα ασβεστίου από την τροφή τους για μία περίοδο 6 μηνών. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου προσδιορίστηκαν σε ποσότητα μέχρι 2000mg/ημέρα και δίνονταν μία φορά την ημέρα. Στο τέλος της παραπάνω χρονικής περιόδου έγινε σε όλους τους χοίρους ενδοφλεβίως το ισότοπο Ca-41 το οποίο μετριέται στον ορό και στους ιστούς με μεγάλη ευαισθησία με ειδική μέθοδο. Το ισότοπο αυτό μπορεί να μετρηθεί σε επίπεδο ατόμων και να προσδιορισθεί εάν οποιαδήποτε ποσότητα του ισοτόπου Ca-41 εναποτίθεται στον μαλακό ιστό (soft tissue) των αρτηριών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης αξονική τομογραφία και υπερηχογραφήματα, καθώς και άλλες βιολογικές μετρήσεις.
Με τα ευρήματα τους υποστηρίζουν την άποψη ότι η υψηλή κατανάλωση ασβεστίου είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων ασβεστίου δεν αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου του καρδιαγγειακού μέσω της επιτάχυνσης των εναποθέσεων ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία. Επισημαίνουν όμως ότι αντίστοιχες μελέτες δεν μπορούν να γίνουν σε ανθρώπους γιατί αφενός δεν μπορεί να ελεγχθεί τόσο λεπτομερώς η διατροφή τους αφετέρου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι παραπάνω αναφερόμενες εργαστηριακές μέθοδοι.
Σημείωση: Οι μικροσκοπικοί χοίροι Ossabaw είναι χοίροι που βρίσκονται στο νησί Ossabaw στα παράλια της πολιτείας Georgia των ΗΠΑ με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιούνται σε μελέτες που αφορούν την διατροφή και το μεταβολικό σύνδρομο. Το είδος αυτό των χοίρων απελευθερώθηκε στο νησί τον 16ο αιώνα από Ισπανούς εξερευνητές.
 
 
 
 
Πηγή:  Effect of High‐Calcium Diet on Coronary Artery Disease in Ossabaw Miniature Swine With Metabolic Syndrome, Alyssa K. Phillips‐Eakley, MS; Mikaela L. McKenney‐Drake, PhD; Martin Bahls, PhD; Sean C. Newcomer, PhD; John S. Radcliffe, PhD; Meryl E. Wastney, PhD; William G. Van Alstine, DVM, PhD; George Jackson, PhD; Mouhamad Alloosh, MD; Berdine R. Martin, PhD; Michael Sturek, PhD; Connie M. Weaver, PhD, Journal of the American Heart Association, doi: 10.1161/JAHA.114.001620, published 13 August 2015.