06-01-2015

Ακόμη έναν γυναικολογικό καρκίνο μπορεί να προλάβει η χορήγηση Διφωσφονικών για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).

Ακόμη έναν γυναικολογικό καρκίνο μπορεί να προλάβει η χορήγηση Διφωσφονικών για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).
 
Ο καρκίνος του ενδομητρίου καλύπτει περίπου τις μισές περιπτώσεις γυναικολογικών καρκίνων και είναι η 5η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες και το 8ο πιο συχνό αίτιο θανάτου. 
Η χρόνια χορήγηση Διφωσφονικών για τη θεραπεία της Οστεοπόρωσης έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προλάβει τόσο την εκδήλωση καρκίνου του μαστού όσο και την εκδήλωση οστικών μεταστάσεων από την ίδια αιτία.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Cancer, έδειξε ότι η χρόνια χορήγηση διφωσφονικών για την θεραπεία της Οστεοπόρωσης σε 29.254 γυναίκες μείωσε κατά 50% περίπου τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου στις γυναίκες αυτές. 
Συμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται ότι τα σύγχρονα διφωσφονικά έχουν αντικαρκινικές δυνατότητες εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να διηθούν τους παρακείμενους υγιείς ιστούς. Από πρακτικής πλευράς καλόν είναι οι συνάδελφοι που χορηγούν θεραπείες για οστεοπόρωση να έχουν υπόψιν τους και αυτή την παράπλευρη θετική δράση των διφωσφονικών φαρμάκων.
 
Πηγή= Sharon Hensley Alford, Ramandeep Rattan, Thomas Buekers, and Adnan Munkarah. Protective effect of bisphosphonates on endometrial cancer incidence in the PLCO data. CANCER, December 2014,DOI: 10.1002/cncr.2895.