28-03-2014

Ασβέστιο και βιταμίνη D, μειώνουν την χοληστερίνη (www.osteοnews.gr)

Ασβέστιο και βιταμίνη D, μειώνουν την χοληστερίνη (www.osteοnews.gr)
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες που αφορούσαν την σχέση της χορήγησης Ασβεστίου με το λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών που το ελάμβαναν, αλλά τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις γνώμες των περισσοτέρων, είναι αντιφατικά. Αντίθετα έχουν γίνει ελάχιστες μελέτες που αφορούσαν στην επίδραση της χορήγησης βιταμίνης Dστο λιπιδαιμικό προφίλ και στις καρδιαγγειακές παθήσεις των ασθενών.
Για να ερευνηθεί αυτή η σχέση ομάδα ερευνητών από το Νοσοκομείο Readingστην Pennsylvania, απομόνωσαν ένα τμήμα από την πολύ γνωστή μελέτη Women'sHealthInitiative (WHI), που αφορούσε 576 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μέσης ηλικίας 61.8 ετών και παρακολούθησαν τα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος τους συγκριτικά με τα επίπεδα της βιταμίνης 25(ΟΗ)D3 για 6 χρόνια. Τόσο οι ασθενείς που ελάμβαναν ασβέστιο και βιταμίνη D, όσο και αυτές που έπαιρναν εικονικό φάρμακο, στην αρχή της μελέτης, δεν διέφεραν στα δημογραφικά και κλινικά τους χαρακτηριστικά.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα επίπεδα στο αίμα της 25(ΟΗ)D3 συνδέονταν, σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο, με την μείωση της LDL. Μάλιστα για κάθε 38% αύξηση της βιταμίνης D, η μείωση της LDL ήταν περίπου 1.28 mg/dL (p=0.04). Ακόμη παρατήρησαν, ότι υπήρχε μια τάση, σε όσους ασθενείς τα επίπεδα της βιταμίνης Dήταν υψηλά, να μειώνονται και τα τριγλυκερίδια και να αυξάνεται η HDLτου αίματός τους, αν και η τάση αυτή δεν έφτανε σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο.
Τα ευρήματα αυτά κατά την άποψη των ερευνητών, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια πιο συστηματική μελέτη, διότι εάν είναι σωστά, τότε η χορήγηση βιταμίνης Dδεν θα βοηθά μόνο στην ενδυνάμωση του σκελετού και του μυϊκού συστήματος των ηλικιωμένων αλλά και στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας τους.
 
Πηγή = Schnatz PF, et al "Calciuim/vitamin D supplementation, serum 25-hydroxyvitamin D3concentrations, and cholesterol profiles in the Women's Health Initative calcium/vitamin D randomized trial"Menopause2014; DOI: 10.1097/gme.0000000000000188.