20-03-2014

Βιταμίνη D και επιβίωση μετά από καρκίνο του μαστού (www.osteonews.gr)!

Βιταμίνη D και επιβίωση μετά από καρκίνο του μαστού (www.osteonews.gr)!
 
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, οι προτεινόμενες ημερήσιες δόσεις βιταμίνης D είναι 600 IU για όλους τους ενήλικες και 800 IU για τους ηλικιωμένους  πάνω από 70 ετών.
Σε μια μελέτη που έγινε από την Ιατρική Σχολή του San Diego στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε πρόσφατα, διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού είχαν διπλάσια επιβίωση εάν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους ήταν φυσιολογικά, δηλαδή περίπου 30 ng/ml, συγκριτικά με αυτές που είχαν χαμηλά επίπεδα, περίπου 17 ng/ml. 
Τα αποτελέσματα αυτά στηρίχθηκαν σε 5 μελέτες και αφορούσαν 4,443 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τους ερευνητές η βιταμίνη D συνδέεται με μια πρωτείνη μέσα στο καρκινικό κύτταρο και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του. Προτείνουν λοιπόν την μέτρηση της βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών και την χορήγηση της εξωγενώς εάν το αποτέλεσμα είναι κατώτερο των 30 ng/ml.
 
Πηγή = Sharif B. Mohr, Edward D. Gorham, June Kim, Heather Hofflich And Cedric F. Garland. Meta-analysis of Vitamin D Sufficiency for Improving Survival of Patients with Breast Cancer. Anticancer Research, March 2014