30-12-2014

Οι στατίνες δεν μειώνουν τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).

Οι στατίνες δεν μειώνουν τα οστεοπορωτικά κατάγματα.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος (www.myoskeletiko.com).
 
Στην διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι στατίνες μπορούν να μειώσουν την οστεοπόρωση και μερικοί από τους συγγραφείς αυτούς θεωρούν ότι η συστηματική χορήγηση στατινών για την μείωση της χοληστερίνης προφυλάσσει και από οστεοπορωτικά κατάγματα.
Μια πρόσφατη όμως μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA και είχε το όνομα JUPITER (Justification for the Use of Statins in Prevention: an Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin), που έγινε σε 17,802 άνδρες και γυναίκες πάνω από 50 ετών, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν συστηματικά ροσουβαστατίνη, ενώ οι υπόλοιποι δεν έλαβαν αντιχοληστερινικό φάρμακο, έδειξε ότι και στις δύο ομάδες τα οστεοπορωτικά κατάγματα ήταν το ίδιο συχνά (221 κατάγματα στην ομάδα της ροσουβαστατίνης και 210 κατάγματα σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο).
Το τελικό συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι οι στατίνες δεν φαίνεται να προστατεύουν από οστεοπόρωση.
 
Πηγή = Jessica M. Peña, MD, MPH et al. Statin Therapy and Risk of Fracture: Results From the JUPITER Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med, December 2014 DOI: 10.1001/jamainternmed.2014.6388.