19-11-2022

H Αντι-Μυλλέριος Ορμόνη προτείνεται σαν βιοδείκτης πρόληψης της Οστεοπόρωσης.

H Αντι-Μυλλέριος Ορμόνη προτείνεται σαν βιοδείκτης πρόληψης          της Οστεοπόρωσης.
 
Ή Αντι-Μυλλέριος Ορμόνη ή απλώς ΑΜΗ (Anti-Mullerian Hormone) είναι μια γλυκοπρωτείνη που ανήκει στην οικογένεια των αυξητικών παραγόντων TGF-β. Στη γυναίκα παράγεται από τα μικρά ωοθυλάκια των ωοθηκών και η παραγωγή της σταματά όταν τα ωοθηλάκια αποκτήσουν μέγεθος μεγαλύτερο από 8 mm.
Χρησιμοποιείται από τους γυναικολόγους για να προσδιορισθεί η γονιμότητα μιας γυναίκας διότι εκφράζει τον αριθμό των ωοθηλακίων που υπάρχουν στις ωοθήκες και αποτελεί ένα εξαιρετικό προγνωστικό δείκτη των ωοθηκικών εφεδρειών. Τα επίπεδά της στο αίμα μειώνονται με την ηλικία και όσο η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Los Angeles, προσπαθώντας να βρουν έναν καινούργιο βιοδείκτη που θα μπορεί να προβλέπει εάν μια γυναίκα στην αρχή της εμμηνόπαυσης (περιεμμηνοπαυσιακή περίοδος) θα ανήκει στην ομάδα αυτών των γυναικών που θα πάθουν  Οστεοπόρωση (fast bone loser) ή όχι, διαπίστωσαν ότι η ΑΜΗ  μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία για τον σκοπό αυτό.
Πράγματι μελέτησαν μια ομάδα 474 γυναικών στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, για επτά συναπτά έτη και βρήκαν ότι σημαντική μείωση της ΑΜΗ (έως και 4 φορές κάτω) χαρακτηρίζει μια γυναίκα που έχει 24% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει Οστεοπόρωση στην ΟΜΣΣ και 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει Οστεοπόρωση στον αυχένα του Ισχίου.
Σε αυτό βοήθησε μια καινούργια υπερευαίσθητη τεχνική μέτρησης της ΑΜΗ (Elisa) που καταφέρνει να μετρήσει στο αίμα επίπεδα μέχρι και 2 picograms/ml.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία στις 6 από τις  γυναίκες της μελέτης μπορούσε να χαρακτηρισθεί fast bone loser διότι έχανε περισσότερο από 2,6% της οστικής της μάζας στην ΟΜΣΣ και 2,3% στον αυχένα του μηριαίου κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλους τότε θα μπορούμε από τη αρχή της εμμηνόπαυσης ή καλύτερα στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο, να ξεχωρίζουμε με μία απλή εξέταση αίματος ποιά γυναίκα έχει κίνδυνο να πάθει Οστεοπόρωση και ποια όχι και να εστιάζουμε τις προσπάθειές μας σε αυτές με την μεγαλύτερη πιθανότητα νόσησης ( H εργασία παρουσιάστηκε στο Διεθνές συνέδριο ENDO 2016  Karlamangla A, et al "Anti-mullerian hormone and prediction of trans-menopausal bone loss" ENDO2016; Abstract OR01-3).