10-11-2022

7. Δείκτης Οστικής Δοκίδωσης (TrabecularBoneScore-TBS).

7. Δείκτης Οστικής Δοκίδωσης (TrabecularBoneScore-TBS).


Ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εργαλεία για την εκτίμηση της οστικής αντοχής είναι ο δείκτης της οστικής δοκίδωσης (TBS). Ο δείκτης TBS σχετίζεται με την μικροαρχιτεκτονική του οστού, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες για τον σκελετό, που δεν παρέχονται από τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας (BMD). Υπολογίζεται απλά, γρήγορα και με επαναληψιμότητα, χρησιμοποιώντας ένα αναλυτικό λογισμικό, που επεξεργάζεται την οστική υφή των κανονικών σαρώσεων DΕXA, για να εκτιμήσει τη μικροαρχιτεκτονική του σπογγώδους οστού (Martineau P., et al. Bone 2018: doi: 10.1016/j.bone.2018.05.026).
 
Ο TBS μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα στα περισσότερα από τα μηχανήματα οστικής πυκνομετρίας DΕXA. Ο δείκτης TBS έχει αποδειχθεί δεν επηρεάζεται από οστεόφυτα tτης σπονδυλικής στήλης. Το TBS score σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον καταγματικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τους κλινικούς παράγοντες κινδύνου και την οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα του μηριαίου (Martineau P., et al.  2017: doi.org/10.1002/jbmr.3124). Χαμηλή τιμή TBS συσχετίζεται με ασθενέστερη σκελετική μικροδομή και και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Σε μια μετα-ανάλυση μελετών κοόρτης X για το TBS το 2015, το TBS βρέθηκε να είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας κατάγματος ανεξάρτητα από το FRAX (McCloskey E.V., et al. 2016, doi.org/10.1002/jbmr.2734). Είναι σημαντικό ότι αυτό το εύρημα ήταν μεταξύ ανεξάρτητων και διεθνών κοορτών που περιλάμβαναν πληθυσμούς από διαφορετικές φυλές και εθνότητες. Πλέον τώρα είναι διαθέσιμη για κλινικούς σκοπούς μια προσαρμοσμένη έκδοση του FRAX που αντιπροσωπεύει το TBS. ( McCloskey EV et al. 2015, doi.org/10.1007/s00223-015-9980-x).
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο δείκτης TBS της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να χρησιµοποιηθεί σαν προσθήκη στις µετρήσεις οστικής πυκνότητας. Δεν απαιτείται επιπλέον χρόνος ή επιπλέον έκθεση σε ακτινοβολία και μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο κλινικό εργαλείο για τη διάγνωση της Οστεοπόρωσης και την αξιολόγηση καταγματικού κινδύνου.