03-06-2014

Υπνος και Οστεοπόρωση. Τι θα διαβάσουμε ακόμη, Θεέ μου; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Υπνος και Οστεοπόρωση. Τι θα διαβάσουμε ακόμη, Θεέ μου; Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism on line δημοσιεύεται από το τμήμα Ενδοκρινολογίας των Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου Fuzhou και Shanghai στην Κίνα άρθρο με τίτλο : Η σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου κατά τη νύχτα ή/και κατά την διάρκεια της ημέρας και της οστεοπόρωσης ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την εμμηνόπαυση και την ποιότητα του ύπνου.
Στη μελέτη αυτή έλαβαν μέρος 8688 συμμετέχοντες (3950 άνδρες και 4738 γυναίκες) ηλικίας πάνω από 40 έτη. Τους ζητήθηκε να καταγράψουν πόση ήταν η διάρκεια του ύπνου τους την νύχτα (7-8 ώρες/ημέρα, 9-10 ώρες/ημέρα ή πάνω από 10 ώρες /ημέρα),  πόση ήταν η διάρκεια του ύπνου τους κατά τη διάρκεια της ημέρας (daytime nap) 30-60 min/ημέρα ή πάνω από 60min/ημέρα, πώς ήταν η ποιότητα του ύπνου τους και σε όλους έγινε μέτρηση οστικής μάζας με υπερήχους στην πτέρνα.
Τα συμπεράσματα τους ήταν  ότι οι διάρκειες του ύπνου 7-8, 9-10 και πάνω από 10ώρες/ημέρα, όπως και η περισσότερη διάρκεια του daytime nap, τείνουν να σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο Οστεοπόρωσης και αυτή η τάση είναι πιο εμφανής στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καλή ποιότητα ύπνου! Επίσης δεν παρατήρησαν καμία σημαντική διαφορά για κίνδυνο Οστεοπόρωσης στους άνδρες ή τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σχέση με την διάρκεια του ύπνου ή του daytime nap.
ΣΧΟΛΙΟ: Ποιά θα είναι άραγε η σύσταση των παραπάνω ενδοκρινολογικών τμημάτων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για την πρόληψη της Οστεοπόρωσης; Να κοιμάστε λιγότερο και να προσπαθείτε ίσως ο ύπνος σας να έχει την χειρότερη ποιότητα!!
 
Πηγή = Chen G1, Chen L, Wen J, Yao J, Li L, Lin L, Tang K, Huang H, Liang J, Lin W, Chen H, Li M, Gong X, Peng S, Lu J, Bi Y, Ning G., Association between sleep duration, daytime nap duration and osteoporosis varies by sex, menopause and sleep quality. J Clin Endocrinol Metab. 2014 May 21:jc20133629. [Epub ahead of print]