06-06-2014

Τα επίπεδα της βιταμίνης D επιδρούν θετικά στην επιβίωση των καρκινοπαθών. Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Τα επίπεδα της βιταμίνης D επιδρούν θετικά στην επιβίωση των καρκινοπαθών.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
Η δράση της βιταμίνης D στον οργανισμό εξασκείται διαμέσου ενός υποδοχέα, που ευρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματός μας.
Σε μια μελέτη μεταανάλυσης 25 άλλων μελετών που αφορούσε 17332 ασθενείς πάσχοντες από διάφορους τύπους καρκίνου προσδιορίσθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα και συγκρίθηκε η πρόγνωση των ασθενών ανάλογα με αυτά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν  υψηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν καλύτερη πρόγνωση από αυτούς που τα επίπεδά τους ήταν χαμηλά. Ακόμη οι ερευνητές τόνισαν ότι για κάθe 10 nmol/L αύξηση της βιταμίνης D αυξάνονταν κατά 4% η επιβίωση των καρκινοπαθών.
Η θετική σχέση της βιταμίνης D και της επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν περισσότερο έντονη σε καρκίνο του μαστού, καρκίνο του εντέρου και λέμφωμα.
Οι ερευνητές τονίζουν, όπως και εμείς σε κάθε ευκαιρία, εδώ και χρόνια, ότι ο προσδιορισμός της βιταμίνης D στο αίμα είναι απαραίτητη εξέταση για την πρόγνωση πολλών παθήσεων.
 
Πηγή = Mian Li, Peizhan Chen, Jingquan Li, Ruiai Chu, Dong Xie, Hui Wang. Review:The Impacts of Circulating 25-Hydroxyvitamin D Levels on Cancer Patient Outcomes: A Systematic Review and Meta-Analysis. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2014; jc.2013-4320 DOI: 10.1210/jc.2013-4320.