23-05-2017

Θα αποφασίσουν επιτέλους ποια είναι η σωστή καθημερινή δόση της βιταμίνης D; Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Θα αποφασίσουν επιτέλους ποια είναι η σωστή καθημερινή δόση της βιταμίνης D;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
 
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μεγάλες αντιγνωμίες μεταξύ των  ερευνητών αλλά και μεταξύ των διαφόρων διεθνών οργανισμών στο θέμα: Ποια είναι η σωστή καθημερινή δόση που πρέπει κανείς να προσλαμβάνει για να διατηρούνται τα επίπεδα της βιταμίνης D του οργανισμού του σε «φυσιολογικά πλαίσια», εντός ή εκτός παρενθέσεων.
Η τελευταία άποψη των περισσοτέρων είναι ότι 800 UI βιταμίνης D την ημέρα, από οποιαδήποτε πηγή,  είναι αρκετές όπως επιμένει χρόνια τώρα το Institut of Medicine.
Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών από το Metabolism Unit στο Division of Endocrinology του Creighton University School of Medicine στην Omaha, Nebrasca των ΗΠΑ, παρουσίασε μια μελέτη στο συνέδριο ENDO 2017, στο Orlando, που ανατρέπει αυτή την άποψη.
Σύμφωνα με αυτούς η τιμή 800 UI, προέκυπτε διότι τα περισσότερα εργαστήρια χρησιμοποιούσαν την παλαιά ανοσολογική μέθοδο προσδιορισμού της βιταμίνης D (DiaSorin S.p.A., Salugia, Italy) και όχι την καινούργια (Liquid chromatography tandem-mass spectrometry (LC-MS/MS). 
Εφάρμοσαν λοιπόν ακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο που είχε εφαρμοσθεί και είχε δώσει το νούμερο 800 IU, στον ίδιο αριθμό ασθενών και για το ίδιο χρονικό διάστημα, τόσο με την παλαιά όσο και με την καινούργια μέθοδο και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η παλαιά μέθοδος προσδιορισμού έδωσε μέσο όρο 800 IU και η καινούργια 400 IU. 
Εχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε. Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές που να θέλουν κάθε τόσο τόσα κιλά λάδι για να δουλέψουν σωστά. Καθε ένας είναι διαφορετικός διότι έχει διαφορετικό γονιδιακό υπόστρωμα πάνω στο οποίο επιδρούν διαφορετικοί εξωγενείς παράγοντες.
Εάν όλοι αποφασίσουμε, που ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει, ποιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο που πρέπει να ευρίσκεται η συγκέντρωση της βιταμίνης D στο αίμα μας (> 30 ng/ml), τότε η δόση της βιταμίνης D που θα χορηγήσουμε στον κάθε άνθρωπο θα εξαρτάται από την επαρκή κάλυψη αυτού του στόχου. Η λογική του Treat to Target είναι η μόνη θεραπευτική μέθοδος που πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον για την βιταμίνη D.
 
 
 
Πηγή = Gallaher et al. Estimation of the Recommended Daily Allowance (RDA) for Vitamin D Intake Using Serum 25 Hydroxyvitamin D Level of 20ng/Ml As the End Point, May Vary According to the Analytical Measurement Technique Used.
Presented at ENDO 2017. OR07-