30-05-2017

Τα χάπια για την αϋπνία αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.Σ. Δικαίου Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Τα χάπια για την αϋπνία αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.
Σ. Δικαίου Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το Cardiff University και το King’s College London  που δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου 2017 στο PLOS ONE οι ηλικιωμένοι οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα για την αυπνία όπως benzodiazepines και ‘Ζ-drugs’ έχουν διπλάσιο κίνδυνο κατάγματος ισχίου τις πρώτες δύο εβδομάδες λήψης σε σχέση με τους ασθενείς που δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους φάρμακα.
Τα Z-drugs είναι μία ομάδα φαρμάκων nonbenzodiazepines με δράση παρόμοια με τις benzodiazepines, που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της αυπνίας και τα περισσότερα από τα ονόματα τους αρχίζουν με το γράμμα ‘Z’. Μερικά από τα Z-drugs πλεονεκτούν έναντι των benzodiazepines. Οι benzodiazepines διαταράσσουν την αρχιτεκτονική  του ύπνου ενώ τα Z-drugs όχι. Υπάρχουν λοιπόν 3 ομάδες Z-drugs που χρησιμοποιούνται ως υπνωτικά οι Imidazopyridines (zolpidem), οι Cyclopyrrolones (zopiclone) και οι Pyrazolopyrimidines (zaleplon).
Ενώ τα Z-drugs γίνονται όλο και περισσότερο η πρώτη επιλογή των γιατρών για την αυπνία, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι πιο ασφαλή σε σχέση με τις benzodiazepines όσον αφορά τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.
Στην παραπάνω μελέτη υπολόγισαν μία αύξηση 53%  στον κίνδυνο κατάγματος για ασθενείς που λάμβαναν υπνωτικά  (benzodiazepines και Z-drugs) για 15-30 ημέρες και 20% αύξηση για ασθενείς που λάμβαναν την αγωγή για πάνω από 30 ημέρες. 
Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η άμεση αύξηση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου όταν πρόκειται να συνταγογραφηθούν αυτά τα φάρμακα  και επίσης προτείνουν να δίδονται οδηγίες στον ασθενή όπως διόρθωση της όρασης, ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης και αποφυγή των παραγόντων που  μπορεί να προκαλέσουν πτώση στο σπίτι.
Τέλος αναφέρουν ότι η παρούσα μελέτη συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες οι οποίες συνδέουν την χρήση υπνωτικών στους ηλικιωμένους με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, εξάρτησης, γνωσιακών διαταραχών και κατάγματος ισχίου. Τα φάρμακα αυτά φαίνεται να προκαλούν υπνηλία, καθυστέρηση αντίδρασης και διαταραχές ισορροπίας.
 
 
Πηγή :  Benzodiazepines, Z-drugs and the risk of hip fracture: A Systematic Review and Meta-Analysis, Ben Carter et al., PLOS ONE,  published 26 April 2017.