04-08-2015

Σφάζονται στην ποδιά της Οστεοπόρωσης!Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).

Σφάζονται στην ποδιά της Οστεοπόρωσης!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (www.myoskeletiko.com).
 
 
 
 
Πριν ένα μήνα ο καλός συνάδελφος Σ. Νίκας έγραψε ένα άρθρο στο www.myoskeletiko στην ενότητα «Αρθρα συνεργατών», με τίτλο «Είμαστε υπερβολικοί στη διάγνωση της Οστεοπόρωσης; Ο πόλεμος άρχισε». Στο άρθρο περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με αλλεπάλληλα αντικρουόμενα άρθρα, μεταξύ δύο αντιθέτων παρατάξεων στο διεθνές επιστημονικό πλαίσιο της Οστεοπόρωσης. Η  μία πιστεύει ότι με τις επίσημες οδηγίες που έχει καθιερώσει η αντίθετη παράταξη, διαγιγνώσκουμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις Οστεοπόρωσης, απόσες πραγματικά υπάρχουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος θεραπείας τους για τα ταμεία υγείας, ανά τον κόσμο, να ανέρχεται υπερβολικά.
Την περασμένη εβδομάδα ένας άλλος πόλεμος άρχισε. Δύο ενδοκρινολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Aucκland της Νέας Ζηλανδίας, οι  Andrew Grey, MBChB και Mark Bolland, MBChB, έγραψαν ένα editorial στο British Medical Journal (BMJ), που προσπαθούν, στηριζόμενοι σε διάφορες μελέτες, να αποδείξουν ότι οι επίσημες θεραπευτικές οδηγίες της Αμερικανικής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Οστεοπόρωσης, που συνιστούν για κάθε περίπτωση θεραπείας Οστεοπόρωσης, την συγχορήγηση Βιταμίνης D και Ασβεστίου, είναι λάθος. Σε αρκετές μάλιστα πιο ειδικές περιπτώσεις είναι και επικίνδυνες. Τονίζουν μάλιστα ότι όσοι υποστηρίζουν τα παραπάνω, το κάνουν, διότι χρηματίζονται από τις διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες που παραγουν και πωλούν Ασβεστιο και βιταμίνη D.
To άρθρο αυτό βέβαια έχει και παρασκήνιο. Προ 5ετίας ο Bolland, σαν πρώτος συγγραφέας, δημοσίευσε στο ίδιο περιοδικό (BMJ), ένα εντυπωσιακό άρθρο που έλεγε ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι όποιοι λαμβάνουν Ασβέστιο, κάνουν καρδιακά εμφράγματα. Φυσικά έγινε παγκόσμιος χαμός, τα ΜΜΕ πήραν το άρθρο και ο Bolland για 3-4 μήνες έγινε ο πιο πολυσυζητημένος συγγραφέας στον κόσμο. Μετά οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες Οστεοπόρωσης στον κόσμο η Παγκόσμια, η Αμερικανική και η Ευρωπαίκή, δημοσίευσαν άρθρα που τον κατακεραύνωσαν και τα πράγματα σιγά-σιγά επανήλθαν στην πρό της δημοσίευσης του άρθρου του Bolland, κατάσταση.
Το νέο άρθρο, της περασμένης εβδομάδας, στο ίδιο περιοδικό είναι η εκδίκησή του. 
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο ετήσιος τζίρος των πωλήσεων της βιταμίνης D και του Ασβεστίου σαν φάρμακα, είναι τεράστιος. Υπολογίζεται ότι παγκόσμια πλησιάζει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και μόνο στην Αμερική τα 550 εκατομμύρια δολλάρια. Σαυτά θα πρέπει κάποιος να προσθέσει τα ετήσια κέρδη διαφόρων εταιρειών τροφίμων που πωλούν γαλακτερά που είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D και Ασβέστιο (Danone), που πλησιάζουν τα 8 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Οι συγγραφείς συμπληρώνουν ότι ετησίως 1 ακόμη δισεκατομμύριο δολλάρια στοιχίζουν και τα διάφορα εργαστηριακά κιτς που μετρούν την βιταμίνη D και το Ασβέστιο. Δηλαδή ο συνολικός τζίρος, εάν κάποιος τα αθροίσει όλα αυτά, πλησιάζει άνετα τα 15 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Στη συνέχεια αναφέρουν αρκετές μελέτες, επιδημιολογικές και άλλες, που δείχνουν ότι είτε η βιταμίνη D, έίτε  το Ασβέστιο, είτε δεν προλαμβάνουν την εκδήλωση καταγμάτων στην Οστεοπόρωση, είτε μπορούν να βλάψουν κιόλας, όπως πχ το Ασβέστιο.
Τελειώνοντας αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς, τους ονομαστούς Ακαδημαϊκούς, που γράφουν υπέρ της βιταμίνης D και του Ασβεστίου, έχουν οικονομικές σχέσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες που πωλούν τις παραπάνω ουσίες και ενώ είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τις σχετικές επαφές, (σύγκρουση συμφερόντων), τις αποσιωπούν.
Οπως καταλαβαίνετε αρχίζει ένας νέος πόλεμος. Τις φάσεις του θα τις περιγράψει με λεπτομέρειες το www.myoskeletiko.com. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα υπέρ των ασθενών, είτε επικρατήσει η μία, είτε  η άλλη άποψη.
 
 
Πηγή =  Grey A, Bolland M "Web of industry, advocacy, and academia in the management of osteoporosis" BMJ 2015; DOI: 10.1136/bmj.h3170.