26-12-2017

Προσοχή στην οστική απώλεια στους ασθενείς με επιληψία!! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Προσοχή στην οστική απώλεια στους ασθενείς με επιληψία!!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Οι ασθενείς με επιληψία υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών, και έτσι η επίδραση της θεραπείας τους στην οστική μάζα έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον.
Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα (Anti-Epileptic Drugs, AED) περιλαμβάνονται στις κατηγορίες φαρμάκων που ελαττώνουν την οστική μάζα, ιδίως αυτά που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του κυτοχρώματιος Ρ450, όπως η φαινυτοϊνη, η καρβαμαζεπίνη, η φαινοβαρβιτάλη αλλά και το βαλπροϊκό οξύ.
Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας (1-5 Δεκ 2017, Washington), παρουσιάστηκε μελέτη που είχε σκοπό να αναλύσει αν υπήρχε σωστή θεραπεία ή πρόληψη οστεοπόρωσης και καταγμάτων σε πληθυσμό ασθενών με επιληψία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 81 ασθενών με επιληψία που είχαν υποβληθεί σε εξέταση οστεοπόρωσης με DXA δυο φορές με απόσταση τουλάχιστον 5 ετών μεταξύ τους. Η μέση χρονική απόσταση μεταξύ των δυο εξετάσεων στους ασθενείς αυτούς ήταν 9.4 έτη. Στη δεύτερη εξέταση DXA, 45 ασθενείς (55.6%) είχαν χαμηλότερο T-score στον αυχένα του μηριαίου σε σχέση με την αρχική εξέταση. Με βάση τα κριτήρια της WHO, 24 ασθενείς (29.6%) είχαν οστεοπενία, και 14 ασθενείς (17.3%) είχαν οστεοπόρωση. Κατά την πρώτη DXA εξέταση, η εφαρμογή του FRAX έδειξε ότι κανένας ασθενής δεν είχε >20% δεκαετή κίνδυνο μείζονος οστεοπορωτικού κατάγματος, παρ’ όλα αυτά όμως 11 ασθενείς (13.6%) υπέστησαν μείζον οστεοπορωτικό κάταγμα μεταγενέστερα. Καταγράφηκε επίσης ότι 9 από αυτούς τους ασθενείς με κάταγμα (81%) ελάμβαναν AEDs που σχετίζονται με οστική απώλεια, και 8 από αυτούς (72.7%) έλαβαν αντιοστεοπορωτική αγωγή. 
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ασθενείς με επιληψία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων, και ότι είναι ανάγκη οι ασθενείς αυτοί – και ιδίως όσοι λαμβάνουν AEDs που ελαττώνουν την οστική μάζα- να παρακολουθούνται στενά για οστεοπόρωση και να θεραπεύονται ανάλογα. 
 
 
 
Πηγή 
Miller AS, Ferastraoaru V, Gitlevich T, Spiegel R, Haut S. Are we responding effectively to bone mineral density loss in patients with epilepsy? Presented at: 2017 American Epilepsy Society Annual Meeting. December 1-5, 2017; Washington DC. Abstract 3.166.