12-12-2017

Βιταμίνη D και κύηση. Διάσταση απόψεων μεταξύ πολιτικών υγείας και μελετών!Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Βιταμίνη D και κύηση. Διάσταση απόψεων μεταξύ πολιτικών υγείας και μελετών!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Τον Απρίλιο του 2017 η κυβέρνηση της Σκωτίας αποφάσισε να χορηγεί δωρεάν  σε όλες της εγκυμονούσες, την απαραίτητη βιταμίνη D σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος της ραχίτιδας και των άλλων επιπλοκών που μπορεί να δημιουργήσει η ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Οκτώ μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2017, σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε on line στο BMJ, που αφορούσε 43 σχετικές μελέτες με 8406 ασθενείς, απ’ όλες τις γνωστές βάσεις δεδομένων, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: 1) Η μέση ποιότητα των μελετών που αφορούν το θέμα δεν είναι υψηλού επιπέδου. 2) Τα αποτελέσματα δεν είναι πειστικά ώστε να μπορέσουν να οδηγήσουν σε κατευθυντήριες οδηγίες ή καθορισμό πολιτικών. 3) Χρειάζονται και άλλες μελέτες για ξεκαθαρισθεί η επίδραση της χορήγησης της βιταμίνης D σε φυσιολογικές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Roth D et al. BMJ 2017;359:j5237). Αλλωστε το American College of Obstetricians and Gynecologists τον Ιούλιο του 2017 επιβεβαίωσε παλαιότερή του απόφαση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα νεότερων μελετών για να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε με την βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα η προτασή μας «να χορηγούμε βιταμίνη D μόνο σε εγκυμονούσες που την έχουν ανάγκη και σε δόση τέτοια ώστε να κυμαίνεται στο αίμα μεταξύ 35 και 45 ng/ml», νομίζω ότι είναι η πιο λογική θεραπευτική προσέγγιση.