08-02-2016

Πόσο μειώνουν «πραγματικά» τα αντιοστεοπορωτικά φάρμακα τα κατάγματα,μετά από κάποιο κάταγμα;..Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Πόσο μειώνουν «πραγματικά» τα αντιοστεοπορωτικά φάρμακα τα κατάγματα,
μετά από κάποιο κάταγμα;
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Chicago,  μελέτησαν τα ιστορικά 31.069 ασθενών, ηλικίας 50 ετών και πλέον, που είχαν παρουσιάσει κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα σε διάστημα 3 ετών. Οι ασθενείς στη συνέχεια χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες, σε αυτούς που είχαν λάβει κάποια αντιοστεοπορωτική θεραπεία, που ήταν 3.200 και σε αυτούς που δεν είχαν λάβει κάποια θεραπεία.  Για να αξιολογηθούν αυτοί που είχαν λάβει θεραπεία, θα έπρεπε να την έχουν λάβει με 80% συμμόρφωση και το λιγότερο για 6 μήνες.
Τα αποτελέσματα εδειξαν ότι η χορήγηση αντιοστεοπορωτικής θεραπείας μετά από κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα, μπορεί, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, να μειώσει τον κίνδυνο  για ένα επόμενο κάταγμα κατά 40%  και τελικά προλαμβάνει το επόμενο κάταγμα σε έναν καθε 27 ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία.
Πιο αναλυτικά το ποσοστό μείωσης του κινδύνου για ένα επόμενο κάταγμα είναι μεγαλύτερο για το βραγχιόνιο οστούν (52%), και τον καρπό (50%) και μικρότερο για τους σπονδύλους (43%) και το ισχίο (34%).
Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται ικανοποιητικά για τους  ερευνητές.
Προσωπικά πιστεύω ότι το δείγμα των ασθενών που έλαβαν την αντιοστεοπορωτική θεραπεία για  λιγότερο από 12 μήνες δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, εάν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτούς και όσους είχαν συμμόρφωση κατά 80%, διότι τότε η μελέτη δεν εξετάζει τα αποτελέσματα χορήγησης αντιοστεοπορωτικών θεραπείων στα κατάγματα, αλλά τα αποτελέσματα μιας ομάδας ασθενών οι οποίοι ελάμβαναν τα φάρμακα όπως  ήθελαν αυτοί. Μπορεί βέβαια μια τέτοια μελέτη να πλησιάζει περισσότερο στις πραγματικές καθημερινές συνθήκες θεραπείας της Οστεοπόρωσης (real clinical trial), αλλά δεν αξιολογεί την πραγματικές αντικαταγματικές δυνατότητες  των αντιοστεοπορωτικών φαρμάκων. Παρόλα αυτά, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μείωση ακόμη και κατά 40% δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα. 
 
 
 
Πηγή = Harpreet S. Bawa, MD; Jack Weick, BS; Douglas R. Dirschl, MD, "Anti-Osteoporotic Therapy After Fragility Fracture Lowers Rate of Subsequent Fracture" J Bone Joint Surg Am, 2015 Oct 07; 97 (19): 1555 -1562 . DOI: 10.2106/JBJS.N.01275