01-02-2016

Για τα άτομα που ασκούνται, μπορεί να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D!! Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Για τα άτομα που ασκούνται, μπορεί να απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D!!
Δ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Foot & Ankle Surgery μελετήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε άτομα που ασκούνταν συστηματικά και υπέστησαν κάταγμα κόπωσης στα κάτω άκρα. 
Μελετήθηκαν τα ιατρικά αρχεία ασθενών με επιβεβαιωμένο (με απλή ακτινογραφία ή MRI) κάταγμα κόπωσης στα κάτω άκρα σε διάστημα 3 ετών. Σε 53 από αυτούς υπήρχε μέτρηση της 25(OH)D3  μέσα σε διάστημα 3 μηνών από τη διάγνωση του κατάγματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 80% των ασθενών είχαν ανεπ;aρκεια βιταμίνης D με βάση τα επίπεδα του Vitamin D Council  (40–80ng/mL), ενώ σύμφωνα με τα επίπεδα της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (30–100ng/mL), >50% των ασθενών είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Oι συγγραφείς προτείνουν επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D ≥40ng/mL σε άτομα που ασκούνται συστηματικά και με ένταση. Τα επίπεδα της μελέτης συμφωνούν με τα αντίστοιχα ευρήματα παλαιότερης μελέτης σε 600 άτομα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου βρέθηκε ότι τα άτομα με επίπεδα βιταμίνης D 40ng/mL.
 
 
Πηγή = elsevierhealth.com.