14-02-2014

Πόσο επικίνδυνη είναι η διακοπή της οστεοπορωτικής θεραπείας; (www.osteonews.gr).

Πόσο επικίνδυνη είναι η διακοπή της οστεοπορωτικής θεραπείας; (www.osteonews.gr).
 
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να διακόπτονται τα αντιοστεοπορωτικά φάρμακα, τα οποία έχουν ληφθεί για πέντε τουλάχιστον χρόνια, από τον φόβο κάποιων ανεπιθυμήτων ενεργειών, παρόλο που οι τελευταίες ουδέποτε συνδέθηκαν πραγματικά με την διάρκεια της θεραπείας (άποψη FDA). Η τάση αυτή υπάρχει ιδιαίτερα στα διφωσφονικά και έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα. Η American Association of Clinical Endocrinologists συνιστά διακοπή της θεραπείας εάν η οστική πυκνότητα παραμένει σταθερή για 5 χρόνια σε περιπτώσεις μέτριας οστεοπόρωσης και για 10 χρόνια εάν ο κίνδυνος για κάταγμα είναι υψηλός.
Πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loyola Health System δημοσίευσαν στο Endocrine Practice τα ευρήματά τους  από μια μελέτη 209 οστεοπορωτικών ασθενών που σταμάτησαν την αντιοστεοπορωτική θεραπεία τους με διφωσφονικά. Ολοι οι ασθενείς παρουσίασαν μια σημαντική αύξηση του οστικού κλάσματος της αλκαλικής φωσφατάσης και 11 από αυτούς παρουσίασαν κάταγμα (5,2%) μετά από 1 εξάμηνο διακοπής της θεραπείας. Οι τελευταίοι μάλιστα είχαν και την μεγαλύτερη αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης. Η οστική πυκνότητα παρέμεινε σταθερά στην περιοχή της ΟΜΣΣ ενώ παρουσίασε στατιστικά σημαντική πτώση στην περιοχή του ισχίου.
Τα ευρήματα αυτά ίσως θα πρέπει να μας κάνουν να σκεπτόμαστε δύο φορές πριν διακόψουμε μια αντιοστεοπορωτική θεραπεία.
 
Πηγή =  Loyola University Health System. "Guidance on drug holidays from popular osteoporosis treatments." Medical News Today. MediLexicon, Intl., 17 Jan. 2014. Web. 24 Jan. 2014. http://www.medicalnewstoday.com/releases/271266